среда, 23. мај 2018.

Kontroverzni pobednik Festivala u Puli – na sceni BDP-a




Probe za komad “Ničiji sin” jednog od najzanimljivijih savremenih, hrvatskih dramskih pisaca Mate Matišića, u režiji Marka Misirače započele su u Beogradskom dramskom pozorištu.

Crnohumorni psihološki triler “Ničiji sin” treći je deo “Posmrtne trilogije” darovitog hrvatskog dramatičara i kompozitora mlađe generacije, Mate Matišića. U osnovi, to je bizarna porodična drama u kojoj se polako otkrivaju sablasti iz nedavne prošlosti, perioda Domovinskog rata devedesetih godina. Središnji lik je veteran Ivan, a u život čoveka za kog veruje da mu je otac - univerzitetskog profesora, bivšeg političkog zatvorenika i novokomponovanog političara Izidora Barića, naprasno i ucenjivački upada njegov nekadašnji zatvorski čuvar, Srbin Simo. Matišićevu "Posmrtnu trilogiju" (2006) čine drame "Sinovi umiru prvi", "Žena bez tijela" i "Ničiji sin". Osim u Hrvatskoj, drame su mu izvođene u Bugarskoj, Mađarskoj, Makedoniji, BiH, Sloveniji i Rusiji.

Film "Ničiji sin" u režiji Antona Ostojića u Hrvatskoj je izazvao kontroverzne komentare zbog teme kojom se bavi. Ipak, bio je apsolutni je pobednik 55. Filmskog festivala u Puli 2008. godine kada je osvojio čak šest Zlatnih arena, uključujući i Veliku zlatnu Arenu za najbolji film. Osim te, filmu su pripale i nagrade za najbolju režiju, specijalne efekte, ton, muziku i najbolju mušku glavnu ulogu.

Autorsku ekipu čine dramaturg Ivan Velisavljević, scenograf Boris Maksimović, kostimograf Tatjana Radišić, kompozitor Branislav Pipović i lektor Dijana Marojević. Igraju: Miodrag Krivokapić, Danica Ristovski, Vladan Milić, Slobodan Ćustić, Lako Nikolić, Milena Predić, Andrej Pipović i Jovan Jelisavčić.

Нема коментара:

Постави коментар