четвртак, 10. мај 2018.

ГОСТИ У ОПЕРИ “MOЋ СУДБИНЕ“ МАРИЈА ПАПАЈОАНУ СОПРАН СА КИПРА И ЈАКОПO СИПАРИ ДИ ПЕСКАСЕРОЛИ ДИРИГЕНТ ИЗ ИТАЛИЈЕ




У суботу, 12. маја на Великој сцени(19:00) биће изведена Вердијева опера у четири чина „Моћ судбине“  којом ће дириговати гост из Италије Јакопо Сипари ди Пескасероли, а у улози Леоноре наступиће  гошћа са Кипра сопран Марија Папајоану. Ди Пескасероли  главни  је диригент Фондације „Фестивал Пучинијано“, најважнијег европског лирског фестивала.


           Солисти: Миодраг Д.Јовановић(Дон Карлос), Душан Плазинић(Дон Албаро),
Јадранка Јовановић (Прециозила), Небојша Бабић к.г.(Фра Мелитоне), Иван Томашев (Гвардијан), Александар Маневски(Маркиз), Татјана Митић (собарица), Свето Кастратовић(Алкдаде), Дарко Ђорђевић(Трабуко), Мирослав Марковски (Хирург).

           У представи учествују Оркестар, Хор и Балет Народног позоришта у Београду.

           Премијера је изведена 25. фебруара 2017. године у режији Алберта Палоша госта из Италије, а под диригентском палицом Дејана Савића.

Сценографију је креирао Мираш Вуксановић.  Катарина Грчић Николић је направила избор и адаптацију костима. Кореограф Дејан Коларов.


ЈАКОПО СИПАРИ ДИ ПЕСКАСЕРОЛИ

Рођен је 1985. године.

Сматрају га једним од најизражајнијих диригената његове генерације, а данас је уметнички директор Међународног летњег фестивала у Таљакоцу (Италија), главни диригент Фондације „Фестивал Пучинијано“, најважнијег европског лирског фестивала. Као гостујући диригент је наступао са Националним симфонијским оркестром Украјине, Симфонијским оркестром РТС-а, Филхармонијским оркестром Беневента, Симфонијским оркестром „Пучинијана“, Симфонијским оркестром „Оперски фестивал Помпеја“, Симфонијским оркестром „Оперски фестивал Белини“, Симфонијским оркестром „Оперски фестивал Таормина“, Симфонијским оркестром „Фестивал Еуромедитеранео“, затим са Хором Римске опере, Хором „Аркум“, Сицилијанским лирским хором, Лирским хором „Ђузепе Верди“ и Интернационалним оперским хором; чиме је остварио завидну музичку продукцију и захваљујући томе је постао добитник бројних награда.

Студирао је клавир, композицију и певање, а дипломирао је на Конзерваторијуму „А. Касела“ у Л'Аквили. Наставио је да се усавршава у Италији и иностранству код маестара: Мауро Карди, Алесандро Сбордони, Ацио Корги, Сандро Ранчители, Сезаре Скартон, Хосе Мариа Скиуто, Мирта Херера, Марија Моска, Аурелио Јаколена и Марија Кјара Павоне.

Његове наступе увек подржавају најважније институције Италије и Европе.

Сопран Марија Папајоану, рођена је на Кипру, у Лимасолу. Студирала је на Грчком Конзерваторијуму у Атини , где је дипломирала соло певање са изванредним успехом. Након дипломирања усавршава извођење репертоара за сопран са Василисом Јанулакосом, грчким баритоном светског реномеа.
Током каријере наступала је у бројним оперским представама: са московским Малим Симфонијским Оркестром, Камерним Оркестром Окинаве, Државним Операма у Варни, Благоевграду и Бургасу у Бугарској.Наступала је и са Националном Опером Грчке, где је сарађивала са редитељем Михалисом Какоyијанисом, као и са Камерним Државним оркестром Кипра. Уметнички директор Државне Опере из Бона Ђанкарло дел Монако ангажовао је 1994. за извођење светске премијере савремене опере “Дер Еwиге Фриеден”, под диригентским вођством Денис Расел Дејвиса у сценској поставци Јиргена Танкина. Ова опера је потом изведена и на Фестwоцхен фестивалу у Бечу. Током година Марија Папајоану је приређивала концерте и појављивања у више филмова и драмских представа емитованих на телевизији и у арт биоскопима на Кипру и широм Европе. Једна је од најистакнутијих промотера оперске ументости на Кипру-ти њени напори крунисани су формирањем Оперског Друштва Кипра, на чијем је челу као уметнички директор била пуних шест година.
Такође је у више наврата била члан стручних жирија за оцењивање и дипломске испите студената музичких школа на Кипру.

РЕПЕРТОАР

Норма (Адалђиза) Мали Симфонијски Оркестар -Москва
Кавалерија Рустикана (Сантуца) Мали Симфонијски Оркестар - Москва
Кармен (Мерцедес) Бонска Опера - Немачка
Дон Ђовани (Доња Елвира) Државна Опера у Бургасу - и Софија, Бугарска
Љубавни напитак (Адина) Државни оркестар Кипра
Пајаци (Неда) Државни оркестар Кипра
Дер Евиге Фриеден Бонска Опера - Немачка
Кармен (Микаела) Државна Опера у Варни- Бугарска
Тоска (насловна улога) Државна Опера у Варни и Благоевградска Опера - Бугарска
Риголето (Мандалена) Национална Опера Грчке
Тако чине све (Деспина) Камерни Државни оркестар Кипра
Фигарова женидба (Сузана) Камерни Оркестар Окинаве - Јапан A N

Нема коментара:

Постави коментар