понедељак, 6. мај 2019.

Koncert Mione Deler Babić u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu



Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavlja koncert Mione Deler Babić, džez pevačice, pijanistkinje i kompozitorke, koji će se održati u sredu 8. maja u 20.00h u Italijanskom institutu. Umetnica koja je čitav svoj profesionalni zivot provela u Italiji, pored akustičnih obrada popularnih San Remo standarda, izvešće premijerno i numere sa svog novog albuma koji je po prvi put pisala na srpskom jeziku. Na solo koncertu za vokal i klavir, nastupiće i gost iznanađenja, a pored autorskih numera, imaćemo priliku da čujemo i dela italijanskih kantautora, od glamuroznih festivalskih hitova iz šezdesetih godina prošlog veka, do tonova popularnih kantautora poput Fabricija De Andrea, Luča Batistija i čuvenog filmskog kompozitora Nina Rote, pa sve do zvuka južne Italije i savremenih pop autora.



Predstojeći album Mione Deler Babić pod nazivom "Granica", čiji se prvi singl očekuje do kraja ove sezone, ujedno predstavlja i njen debi na maternjem jeziku, budući da Miona Deler Babić spada u naše retke umetnike koji su karijeru napravili isključivo u inostranstvu, dok su u Srbiji samo gostovali (Beogradski jazz festival, Novosadski jazz festival). Sam naziv projekta “Granica” bavi se životom između dve kulture i dve zemlje.

Tekstovi na albumu su duboko lični, a u muzici se insistiralo pre svega na živom zvuku, u eri tehnologije i autotjuna. Zato su za premijeru nekoliko pesama sa ovog albuma, odabrane akustične verzije, pre zvaničnih, studijskih.


Miona Deler Babić je srpsko-italijanska kantautorka, klasična i džez pijanistkinja i glumica. Pored albuma "Granica", za ovu godinu najavljen je izlazak i albuma "No trumpet songs" koji je namenjen za tržište Velike Britanije. Tokom karijere, Miona Deler Babić je nastupala sa vodećim internacionalnim imenima, kako klasične tako i džez i popularne muzike. U Zapadnoj Evropi nastupa i sa svojim stand-up show pod nazivom “One Girl Show”, za koji su muzička podloga bili džez standardi i francuske šansone. U Italiji se školovala kod moskovskog pijaniste i pedagoga Sijavuša Gadžijeva, a diplomirala je klasični klavir na Fakultetu muzičke Umetnosti u Beogradu, sa najvišom ocenom. Džez pevanje je studirala na državnom konzervatorijumu "Giuseppe Tartini" u Trstu. Kao solista klasične muzike, dobitnica je više nagrada na međunarodnim takmičenjima. Klasičan solo pijanistički repertoar je snimila za RAI i RTS. Njena originalna muzika prisutna je na plejlistama više zemalja Evrope i u Sjedinjenim Američkim Državama. Autor je muzike za više reklama kao i za dokumentarni film “Najvažniji poziv u zivotu”, Hemofarm Produkcija 2016 (Impact Docs Award, USA). Miona Deler Babić i džez pevačica Karla Markotuli su 2016. godine izvele koncert za Predsednika Italijanskog Parlamenta Pjetra Grasija u Ambasadi Repubike Italije u Beogradu.

Нема коментара:

Постави коментар