петак, 31. мај 2019.

ОТВАРАЊЕ ЈУНСКИХ ИЗЛОЖБИ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ БЕОГРАДА

ОТВАРАЊЕ ЈУНСКИХ ИЗЛОЖБИ У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ БЕОГРАДА
ЧЕТВРТАК, 6. јун  у 20.00
Бетина фотографија године 2019
Кустоскиња: Милена Марјановић
6 – 27. јун 2019.
Галерија Артгет, Трг републике 5/I
Отварање: четвртак, 6. јун 2019. у 20.00
На шеснаести конкурс Бетина фотографија године 2019 пристигла су 294 рада 79 аутора из 8 земаља. Стручни жири у саставу Милена Марјановић, историчарка уметности, Ненад Петровић, фотограф и Имре Сабо, фотограф, одабрао је 44 фотографије које ће бити изложене у Галерији Артгет Културног центра Београда , у периоду од 6. до 27. јуна 2019.
Бетина фотографија године је једини међународни конкурс професионалне фотографије у региону који ужива висок кредибилитет у струци и у јавности, доприноси популаризацији медијске фотографије, сарадњи професионалаца и међусобном разумевању.

Лана Стојићевић SUNNY SIDE
Ликовна галерија, Кнез Михаилова 6
6 – 27.06.2019.

Полазишну тачку за истраживање изложбе Sunny Side Лана Стојићевић је пронашла у иновативно изграђеном базену хотела Зора у Примоштену. Хотел који је данас приватизиран и преуређен, изграђен је 1969. према пројекту Ловре Перковића. Инспирисана чињеницом да је на туристичкој реклами из 1971. документован славни гост хотела Орсон Велс, уметница гради наратив о асоцијативној футуристичкој куполи базена.

Минималним интервенцијама модернистичка купола је измештена у свет научно-фантастичних филмова шездесетих. Тако базен постаје свемирски брод, а слоган „Дођите и видите истину”, којим је Југославија у складу с политикама несврстаности позивала иноземне госте да доживе сунчану страну социјализма, постаје слоган Sunny Side мисије.

Лана Стојићевић (Шибеник, 1989) је визуелна уметница која се најчешће изражава у медију фотографије, текстила и архитектонске макете. Мултимедијалним радовима критички истражује разнолике локалне теме попут дивље градње, небриге за (архитектонско) наслеђе и еколошка загађења.

Дипломирала је сликарство 2012. године на Умјетничкој академији у Сплиту, на којој је од 2015. до 2018. радила као спољна сарадница у звању асистенткиње.
Излагала је на бројним самосталним и групним изложбама у Хрватској и иностранству. Освојила је Metro Imaging Mentorship Award на изложби New East Photo Prize (Calvert 22 Foundation, Лондон, 2016)...

Више о изложби нађите
овде,
GAMES AND POLITICS (ИГРЕ И ПОЛИТИКА)
6 – 27.06.2019.
Трг републике 5/-1
Галерија Podroom

 

У сарадњи са Goethe-Институтом 06. јуна 2019. у Галерији Podroom отвара се интерактивна изложба видео-игара Games and Politics (Игре и политика). Ова изложба је уједно и уводна манифестација у оквиру новог програмског тежишта Goethe-Института, а то је дигитални свет уопште – нарочито видео-игре и гејминг, као и њихова друштвена улога и значај. На изложби Games and Politics посетиоци ће имати прилику да се упознају са 18 видео-игара, од тога 16 у целовитој верзији и 2 у верзији let’s play. Оне ће им понудити искуства која ће их сигурно подстаћи на размишљање о улози видео-игара у савременом свету. Поред самих игара, изложба обухвата и два документарна филма на ову тему. Изложене игре баве се проблемима попут критике медија, миграција, односа моћи, улога полова и милитаризма, прилазећи им с уметничког становишта. Не треба, међутим, заборавити ни аспект развоја видео-игара и њиховог коришћења, као ни аспект употребе игара у политичке сврхе.

Изложба Games and Politics заснива се на изложби Global Games Центра за уметност и медије Цет-Ка-Ем (ZKM) из Карлсруеа, са којим је Goethe-Институт и сарађивао на њеној припреми. Games and Politics трага за одговором на питање како тачно компјутерске игре развијају свој политички потенцијал, тежећи томе да одреди на који начин и у којој мери ова креативна форма може понудити алтернативе у оквиру индустрије забаве.

Изложба ће бити праћена богатим програмом – радионицама, предавањима, вођењима и групним играњем игрица. Више о изложби и програму нађите
овде.

 
Галерије Културног центра Београда су отворене сваког дана од 12:00 до 20:00, сем недељом, државним и верским празницима.

Нема коментара:

Постави коментар