четвртак, 9. мај 2019.

ДОКУМЕНТАРНИ ЧЕТВРТАК: „ГДЕ НАМ ЈЕ БИЛА ПАМЕТ?“


Аутор програма „Где нам је била памет“ Маријана Терзин Стојчић одабрала је кратке и средњеметражне филмове домаће продукције који су у време стварања храбро указивали на друштвене и социјалне парадоксе чије последице и данас осећамо, а појединце су коштали  живота и статуса. На клацкалици филмских приказа су сатире, трагедије, ироније из којих, нажалост, нисмо много научили. 

Редитељ Живко Николић осликао је филмом Биљег безводни крш у којем је изграђена хидроцентрала, донете турбине за отварање, а онда се неко сетио да нема воде! 

Никша Јовићевић проговорио је у филму Тужим државу и сина о рак рани Србије – пропасти њеног села, изнајмљивању штала за потребе фабрика, притварању људи који су се осмелили да чупају коров,  идеји младих да ће им, уместо дедовине, лагодан живот донети фабричке униформе. Мирослав Јокић је Баладом о нафти подвукао парадокс о сукобу две српске општине у откривању нафтних поља и никад реализованој експлоатацији, а Владан Слијепчевић на духовит начин испричао причу Данас у новом граду о изградњи Новог Травника где полиција има највише посла са удавачама из целе Југославије! Драгослав Лазић филмски подсмешљиво указао је Парничењем на нашу ружну навику да завађице решавамо пред судом, а редитељ Владимир Царин у Палетама и контејнерима наставно предочио разлике у третирању саобраћаја у Београду и Ротердаму. 

Најтрагичнији је Тренутак истине у којем Милорад Јакшић Фанђо бележи пут самоубиства младог радника који после плаћања дуга, кирије и струје има само за литар млека деци.

Као да сви наши пропусти и илузије, удадбе и размирице на које су филмски документаристи с правом указивали, стају у један подсмешљив Анабелин сан о чобанину који стадо оваца доводи на Теразије не би ли их подшишао и извео на прави пут. Старог пастира, на крају, такси вози до најближег гробља....да утихне као што бисмо и ми, лоше приче о нашим наравима да коначно укопамо, али бар ...са много смеха....   

16. мај 


18:00
 ДАНАС У НОВОМ ГРАДУ (ЈУГ, 1962)  
Р: Владан Слијепчевић

ПАЛЕТЕ И КОНТЕЈНЕРИ  (ЈУГ, 1972)  
Р: Владимир Царин

НЕЗАПОСЛЕНИ ЉУДИ (ЈУГ, 1968)                    
Редитељ: Желимир Жилник

ТРЕНУТАК ИСТИНЕ (ЈУГ, 1969)               
Р:  Милорад Јакшић Фанђо




20:00
 БАЛАДА О НАФТИ  (ЈУГ, 1970)                 
Р: Мирослав Јокић

ТУЖИМ ДРЖАВУ И СИНА (ЈУГ, 1983)              
Р: Никола Никша Јовићевић

ПАРНИЧЕЊЕ (ЈУГ, 1964)                   
Р: Драгослав Лазић

БИЉЕГ (ЈУГ, 1981)                               
Р:  Живко Николић

ДЕВОЈКЕ БЕЗ МОМАКА (ЈУГ, 1963)                  
Р:  Вера Јоцић

АНАБЕЛИН САН (ЈУГ, 1966)                                
Р: Дејан Ђурковић


Нема коментара:

Постави коментар