среда, 22. мај 2019.

PET NAČINA DA ZAVOLITE POZORIŠTE





 piše: Gordan Gorunović




Na sceni kultnog Bitef teatra prisustvovao sam premijeri pozorišne predstave “Pet načina kako da oporavite čakre nakon lude noći”, koja je izvedena 21. maja. Sunčano predveče i šarolika nasmejana publika je okupirala ceo plato ispred.




Ova pozorišna trupa je tokom prethodne dve godine nastupala na beogradskim scenama sa predstavama “Izlaz, parter desno” i “Živeti ili ne živeti”, čije je premijerno izvođenje posetilo više od pet stotina ljudi. Većina izvođenja je bila humanitarnog karaktera i ispraćena najavama i pozitivnim pozorišnim kritikama. Trupa je sastavljena od studenata, koji samoinicijativno i bez budžeta žele da se ostvare u umetničkim vodama.



Uz minimum rekvizite na sceni sekstet mladih glumaca je vrlo uverljivo doneo odličan tekst. Večna tema komunikacije između polova sa modernim pristupom skoro Nušićevske situacije. Egzistencija, emocije i kombinacija uz večito kako preživeti i biti iskren prema sebi. Odlično rešene smene scena sa led sijalicama koje se iznose i unose na binu, davale su minimum pauze da se i publika spremi za nove događaje.




Da li je i Vama potrebna muza da biste stvarali? 
Da li je i Vama teško da dozovete svoju muzu? 

Ako jeste – možda se može naći rešenje. 
A možda se ona više i ne može dozvati, ako su sve priče već ispričane.




U ludoj noći besmisla susreću se karikature današnjeg društva: neuspeli pisac bez ideje, koji svoj talenat traći na šablonske magazinske članke, oportunistički nastrojen lajfkouč, lenja i manipulativna osoba kojoj drugi završavaju posao i jedna površna blogerka. Svi se oni priključuju nadrealnoj igri kojom, u maniru Bulgakovljevog Volanda, rukovode misteriozni čuvari tradicije. 


Ovo je priča o izvitoperenom modernom svetu.


Ovo je priča o svetu u kojem je svaki smisao istrošen. 

Ili ipak nije?


U svakom slučaju, ovo je priča o svetu u kojem definitvno treba oporaviti čakre.


Verujem da će u narednom periodu uz malo sigurnije izvođenje mladog ansambla predstava imati lep i uspešan život. Sve pohvale kompletnoj ekipi na hrabrom i kreativnom trudu. Preporuka svima koji do sada nisu pogledali, da obavezno uđu u ovaj projekat otvorenog srca, zato što pozorište nisu samo komercijala i estrada, već iskonska scena gde život bude između stvarnosti i opsene.





Uloge:


Sima – Milorad Živković

Mimi – Ivana Živković

Perica – Dragan Kadović

Stevica – Dušan Spremo

Simkica – Dijana Malešević

Mirka – Katarina Jezdić

Tekst i režija – Jelena Rakidžija

Inspicijenti – Milica Rakidžija, Milica Todorović

Likovni saradnik – Aleksa Živanović

Нема коментара:

Постави коментар