понедељак, 20. мај 2019.

Izložba Colorful Books - Ivana Aranđelović






Izložba „COLORFUL BOOKS“ je skup vizuelnih dnevnika nastalih u periodu od 2010. do 2019. Ono što je specifično za njih jeste da su nastali u različitim gradovima: Novom Sadu, Smederevu, Istanbulu i Beogradu, a oni su svojim geografskim i kulturološkim razlikama uticali na vizuelni jezik i simboliku. Svaka lokacija predstavlja životni trenutak, odluke i interesovanja koje su za autora bile važne. Crteži se zasnivaju na introspektivnoj naraciji i intimnoj vizuelizaciji tela i duha. Vremenski prelaz od prvog do poslednjeg dnevnika prikazuje postepeni razvoj i promene u likovnom izrazu. Crteži na stranicama knjige Astečka astrologija autorovom intervencijom poprimaju novu vizuelnu i tekstualnu formu, menjaju svoj oblik i značenje te tako postaju Crni Pas. Naracija izgrađena oko istorije i kulture Istanbula, posebno minijatura, stvorila je dinamičan kolorit i simboliku koja naginje ka mitološkim scenama. Te mitološke scene su zapravo stvarni događaji kojima je autor prisustvovao a o kojima je razmišljano kroz perspektivu minijatura. Dnevnici iz Smedereva su neka vrsta sabiranja autorovih želja i težnji, snovi u groznici. Dnevnik iz Beograda je angažovanog tipa, gde kroz crtež i tekst u obliku parole, autor pripoveda o događajima koji su se zbili u toku zime i proleća.


Otvaranje samostalne izložbe Ivane Aranđelović " Colorfulbooks" zakazano je za četvrtak 23. maja u 20 časova u Kulturnom centru Baraka. 




Ivana Aranđelović, rođena 1988. u Smederevu. Diplomirala grafiku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Na istoj Akademiji završila master studije iz crtanja. Nakon mastera iz crtanja upisuje master iz istorije umetnosti u Istanbulu. Trenutno živi i crta u Beogradu.

20h KC Baraka, Nušićeva  Otvaranje izložbe
22h Vjeran Pas, Majke Jevrosime 11, prodaja crteža, slika i printova

Нема коментара:

Постави коментар