понедељак, 20. мај 2019.

Izložba “De_stabilizacija” Gilda Bavčevića u Galeriji DOB



Otvaranje u utorak, 21. maja u 19h
Izložba traje do 7. juna 2019. u Galeriji Doma omladine Beograda


“Poslednjih desetak godina koliko je intenzivnijom izalagačkom aktivnošću prisutan na umetničkoj sceni u Hrvatskoj i i šire, Gildo Bavčević svoju autorsku poziciju gradi i profiliše sa jedne strane kroz vrlo direktan kritički stav u bavljenju aktuelnim/gorućim temama neposredne društveno-političke zbilje, i sa druge jasnom porukom, koju šalje kroz svoje umetničke angažmane, o neophodnosti preuzimanja individualnih/ kolektivnih odgovornosti u odbrani vrednosti bez kojih nema pravednog, humanog i slobodnog društva. Najpre, u žiži Bavčevićevih interesovanja je rodni Split i dinamike grada u kojem turistička sezona zapravo nikada ne jenjava a ritam i atmosferu svakodnevice određuju beskonačni tokovi ljudi, prekapacitarnost, opterećenost infrastrukture, urbana zagušenost naročito starog, zaštićenog gradskog jezgra i usled toga niza stvorenih komplikacija.

Unutarnje kontrole, kako je umetnik nazvao jednu od svojih akcija markiranja konzumerističkih prostora i reklamnih sadržaja jednostavnim, a važnim rečima poput: smisao, iskrenost, dostojanstvo, savest, velikodušnost, zahvalnost… suprotstavljajući ih kao prave vrednosti i potrebe našim potrošačkim porivima. U suprotnom bez tih malih svakodnevnih podsetnika “šta zaista treba da budemo” dok ukucavamo šifre na bankomatu, uplaćujemo igre na sreću, stojimo strpljivo u redu za flexi kredit, očekuje nas stanje usporene dezorijentisane mase, zakrčene bezbrojem pravaca ličnih agendi i htenja, normalizacija nemogućnosti da se vidi i emotivno oseti neko drugi ili odredi i zauzme stav u branjenju opštih interesa više nego ikad ugroženih uspotavljanjem novih struktura, sistema, mehanizama u potčinjavanju, zloupotrebi, nadziranju i na kraju u totalnom upravljanju našim golim životima…

Miroslav Karić




Gildo Bavčević kroz samostalnu izložbu “De_stabilizacija” ističe kritički stav prema društveno-političkim temama i u isto vreme šalje poruku o preuzimanju individualnih/kolektivnih odgovornosti, sa težnjom ka ostvarivanju slobodnog, pravednog i humanog društva. Kroz seriju radova umetnik direktno kritikuje kapitalizam i osvrće se na potrebe običnog građanina u odnosu na društvo profita.

Gildo Bavčević je autor brojnih performansa, video performansa, video instalacija i umetničkih akcija. Dobitnik je nagrade na 39. Splitskom Salonu za video performans Plastic Man Machine i dobitnik prve nagrade na 46. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva za dokumentarni film Mreža solidarnosti, s kojim je diplomirao (2013) godine MA filma i medijske umetnosti na UMAS-u, gde je stekao zvanje asistenta.

Pored samostalnog delovanja, sarađuje i na raznim grupnim projektima, od performansa do filmskih umetnosti, video umetnosti i muzike. Takođe, snima i uređuje zvuk i sliku za filmske bioskopske projekte, a bavi se i produkcijom muzike. Trenutno je na postdiplomskim studijama novih medija na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (2018).



Galerija Doma omladine Beograda
Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;
nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

Нема коментара:

Постави коментар