петак, 17. мај 2019.

Festival italijanskog filma

10 filmova u Kinoteci i najnoviji film Roberta Savijana u bioskopima u Srbiji
i gostovanje scenografkinje Lučije Nigri
Festival italijanskog filma održaće se od utorak, 21 - nedelja 26. maj 2019. u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovovoj 1, u Beogradu  u okviru Nedelje italijanskog filma u svetu - “Fare Cinema” i kao deo obeležavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije i 10 godina od uspostavljanja strateškog partnerstva između Rima i Beograda.  Publika će moći da vidi najnovije italijanske filmove. Svi filmovi biće prikazani u originalnoj verziji na italijanskom sa titlovima na srpskom. Na dan otvaranja, ulaz na festival biće slobodan.

 


Publika u Srbiji imaće na raspolaganju 10 italijanskih ostvarenja u Jugoslovenskoj kinoteci, a kao prateći događaj festivala predstaviće se film “Pirane” (La paranza dei bambini), koji je osvojio Srebrnog medveda na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Berlinu, snimljen prema romanu čuvenog pisca Roberta Saviana koji od 23. maja počinje sa prikazivanjem u bioskopima širom Srbije.



Specijalna gošća festivala biće Lučija Nigri, scenografkinja, angažovana u brojnim produkcijama RAI i Mediaset. Ona će 22.05. u 12:30 održati predavanje na Fakultetu primenjenih umetnosti, a iste večeri u 20:30 obratiće se publici u Kinoteci.



Na zatvaranju festivala biće priređen koncert u Kinoteci, nastupiće Mauro Maur i Fransoaz De Klose sa bendom koji će izvoditi filmsku muziku, uključujući dela Enija Morikonea.



Festival promoviše Ministarstvo spoljnih poslova Italije uz podršku diplomatsko-konzularne mreže i Italijanskih instituta za kulturu sa ciljem da predstavi najnoviju italijansku kinematografiju širom sveta.

* Film PIRANE prikazivaće se od 23. maja u bioskopima u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu


 
PROGRAM:
 

utorak, 21.05.

 
20:00 NA PUTOVANJU SA ADELE (Italija, 2018)
Režija: Alesandro Kapitani



Uloge: Sara Serajoko, Alesandro Haber, Izabela Ferari
Žanr: Komedija; Trajanje: 80’
Jezik: Originalna verzija sa titlovima na srpskom

Adele, dvadesetpetogodišnja devojka koja boluje od Aspergerovog sindroma, nikada nije upoznala svog oca i oduvek živi pod okriljem mame Margerite. Sve se menja kada se njena egzistencija poremeti usled iznenadne majčine smrti. Napuštena od strane svih srodnika, Adele će upoznati Alda, koji je došao u Pulju upravo da bi se oprostio sa Margeritom. Aldo će otkriti da je on Adelin otac i imaće dužnost da joj kaže istinu. Tako počinje putovanje u negostoljubivoj Pulji, u kojoj će dva potpuna neznanca transformisati jedan neizvestan odnos u nešto što je jedinstveno i nezaboravno.

sreda, 22.05.

 
18
:00 MALI TITO I VANZEMALJCI (Italija, 2017)
Režija: Paola Randi



Uloge: Valerio Mastandrea, Klemans Poezi, Luka Espozito
Žanr: Komedija; Trajanje: 92’
Jezik: Originalna verzija sa titlovima na srpskom

Profesor živi izolovan u pustinji Nevade pored Oblasti 51. Trebalo bi da radi na tajnom projektu za vladu SAD, ali u stvari provodi dane na sofi slušajući zvuk vasione. Njegov jedini kontakt sa svetom je Stela, devojka koja organizuje venčanja za turiste u potrazi za vanzemaljcima. Jednog dana mu stiže poruka iz Napulja: njegov brat je na samrti i poverava mu svoju decu, šesnaestogodišnju Anitu i sedmogodišnjeg Tita, koji će doći da žive sa njim u Americi.

20:30 NEPRIJATELJ KOJI TE VOLI (Italija/Švajcarska, 2018)
Režija: Denis Rabalja





Uloge: Dijego Abatantuono, Antonio Foleto, Mirko Trovato
Žanr: Triler; Trajanje: 97’
Jezik: Originalna verzija sa titlovima na srpskom
 Jedne kišne noći Enco Stefaneli spasava život mladiću, profesionalnom ubici, koji je ranjen vatrenim oružjem. On mu u znak zahvalnosti obeća da će pronaći i ubiti njegovog neprijatelja. Iako Enco tvrdi da nema neprijatelje, mladi ubica ipak počne da traga za nekim unoseći haos u život Enca i njegove porodice.


četvrtak, 23.05.

 
18
:00 MENOKJO (Italija/Rumunija, 2018)
Režija: Alberto Fazulo



Uloge: Marčelo Martini, Mauricio Fanin, Karlo Baldraki
Žanr: Drama; Trajanje: 103’
Jezik: Originalna verzija sa titlovima na srpskom

Italija na kraju šesnaestog veka. Osećajući se ugrožena u svojoj hegemoniji od strane protestantske crkve, rimska katolička crkva pokreće prvi sistematski ideološki rat jedne države za totalnu kontrolu svesti. Ispovedaonica koja je nekada služila za utehu postaje mesto za suđenje umu. Prisluškivanje, špijuniranje i potkazivanje bližnjeg postaje obavezna praksa. Starac Menokjo, samouki i jogunasti mlinar iz jednog zabačenog sela u planinama Friulija, odlučuje da se pobuni. Kada počnu da ga traže zbog svetogrđa, neće da sluša preklinjanja prijatelja i porodice te se suočava sa suđenjem, umesto da pobegne ili da se nagodi.

20:30 JA SAM OLUJA (Italija, 2018)
Režija: Danijele Luketi




Uloge: Marko Đalini, Elio Đermano, Eleonora Danko, Jo Sung, Frančesko Gegi
Žanr: Komedija; Trajanje: 107’
Jezik: Originalna verzija sa titlovima na srpskom


Numa Tempesta ima novac, harizmu, šesto čulo za biznis i manjak skrupula. Jednog dana zakon mu zakuca na vrata: zbog stare osude za utaju poreza moraće da odsluži kaznu u socijalnoj službi nekog prihvatnog centra. I tako će moćni Numa morati da se stavi na raspolaganje onih koji nemaju ništa. Među njima je Bruno, mladi otac koji posećuje centar sa svojim sinom. Čini se da ovaj susret nudi obojici priliku za preporod u znaku dobrih osećanja i prijateljstva. Ali, novac je u igri, te će jedna grupa beskućnika birati između morala i novca.


petak, 24.05.

 
18
:00 GDE GOD DA SI (Italija, 2018)
Režija: Bonifačo Anđus



Uloge: Alesandro Gacale, Frančeska Nijeda, Antonio Anđus, Ana Feruco, Gavino Ruda
Žanr: Drama; Trajanje: 94’
Jezik: Originalna verzija sa titlovima na srpskom

Posle nastupa pred nezahvalnom publikom Alesandro ostaje do jutra u Blu Star Disku. Gubi glavu kada u zoru njegova majka odbije da mu da novac koji mu je potreban da se pravi važan pred devojkama. Budući da mu je život prošao pred slot mašinom ne bi ni pomislio da bi ljubav mogla da mu se desi dok leži u bolnici. Tu upoznaje Frančesku sa velikim zelenim očima, melanholičnim i sjajnim, spontanim ponašanjem devojčice i kartama za brod u džepu, za nju i Antonija, koji je tek napunio pet godina.


20:30 BANGLA (Italija, 2019)
Režija: Faim Buijan



Uloge: Faim Buijan, Karlota Antoneli, Simone Liberati, Alesija Đulijani, Milena Mančini
Žanr: Komedija; Trajanje: 84’
Jezik: Originalna verzija sa titlovima na srpskom

Faim je mladi musliman bengalskog porekla rođen u Italiji pre 22 godine. Sa svojom porodicom živi u Torpinjatari, multietničkom kvartu Rima, radi u muzeju i svira u jednoj grupi. I upravo na nekom koncertu upoznaje svoju potpunu suprotnost, Aziju, koja sledi čist instinkt ne poštujući nikakva pravila. Između njih dvoje odmah se rađa privlačnost te će Faim morati da smisli kako da pomiri svoju ljubav prema devojci i najneprikosnovenije islamsko pravilo: nema seksa pre braka.

subota 25.05.

 

18:00 BIĆEMO MLADI I LEPI (Italija, 2018)
Režija: Leticija Lamartire



Uloge: Barbora Bobulova, Alesandro Pjavani, Masimilijano Galo, Federika Sabatini, Elizabeta De Vito
Žanr: Drama; Trajanje: 92’
Jezik: Originalna verzija sa titlovima na srpskom

U ranim devedestim Izabela ima osamnaest godina. Postaje zvezda kada snimi album koji će se celo jedno leto vrteti na svim radio i televizijskim stanicama. Nakon više od dvadeset godina, sa svojim sinom Brunom, gitaristom, peva iste pesme u jednom provincijskom lokalu. Zbog tog mladića je njena karijera zaustavljena ili bar ona tako smatra. Bruno i Izabela izgledaju više kao brat i sestra nego kao majka i sin, ujedinjeni protiv celog sveta u pomalo morbidnom odnosu. Međutim, ova veza počinje da puca kada Bruno upozna Arijanu, liderku jedne rok grupe.


20:30 DAFNE (Italija, 2019)
Režija: Federiko Bondi




Uloge: Karolina Raspanti, Antonio Pjovaneli, Stefanija Kazini
Žanr: Drama; Trajanje: 94’
Jezik: Originalna verzija sa titlovima na srpskom

Dafne je tridesetogodišnjakinja obolela od Daunovog sindroma. Ima posao koji joj se dopada, prijatelje i kolege koji je vole, zna da organizuje svoj život sama, ali još uvek živi sa svojim roditeljima, Luiđijem i Marijom. Iznenadna Marijina smrt dovodi do kraha porodične harmonije. Dafne uzalud pokušava da pokrene oca koji je utonuo u depresiju sve dok se jednog dana ne dogodi nešto neočekivano. Oni donose odluku da zajedno krenu na treking u planinu i posete mesto u kojem je rođena Marija. Tokom puta otkriće mnoge stvari jedno o drugom.

nedelja, 26.05.

 

18:00 MOJE DOBRO (Italija, 2018)
Režija: Pipo Mecapeza


Uloge: Serđo Rubini, Sonia Mela, Dino Abreša, Frančesko De Vito, Mikele Sinizi
Žanr: Drama; Trajanje: 94’
Jezik: Originalna verzija sa titlovima na srpskom

Elija, poslednji stanovnik Providence, mesta razorenog zemljotresom, odbija da se prilagodi ostatku zajednice koja je odlučila da sve zaboravi i preseli se u „Novu Providencu“. Za Eliju, međutim, njegovo selo i dalje živi i on se trudi da sačuva živu uspomenu na njega. Kada mu gradonačelnik naredi da napusti Providencu, čini se kao da je Elija skoro ubedio sebe da treba sve da napusti, ali iznenada počne da oseća neko čudno prisustvo. Tu, iza ruševina škole, gde je za vreme zemljotresa izgubila svoj život njegova supruga, krije se Nur, mlada žena u bekstvu.


20:30 KONCERT

"KULTNE MUZIKE ITALIJANSKE KINEMATOGRAFIJE"



Нема коментара:

Постави коментар