четвртак, 30. мај 2019.

Историјска потрага: Марко Краљевић Слободана Станишића


У присуству љубитеља дечјих књига, новинара и ученика трећег разреда ОШ „Старина Новак“ у књижари Вулкан КЦБ одржана је промоција нове књиге Слободана Станишића под називом Историјска потрага: Марко Краљевић. Ђаци су припремили занимљива питања, па је промоција била интерактивна, забавна, и што је најбитније едукативна. 

Све књиге из едиције Историјска потрага осмишљене су тако да дете на забаван и необичан начин усвоји много историјских података, истиче аутор. Одговарајући на питања, дете прати авантуре наших знаменитих средњовековних личности, крећући се по књизи напред-натраг. На тај начин, с лакоћом сазнаје све важне чињенице о личностима које су обележиле нашу историју.

Најновија Историјска потрага упознаће децу са животом Марка Краљевића, чувеног јунака епских песама, неустрашивог и недостижног у врлинама. Осим историјских личности и књизи наилазимо и на савремене јунаке који кроз анегдоте подучавају читаоце свих генерација. Тачни одговори на постављена питања воде читаоце напред кроз причу, док нетачни одговори успоравају радњу. Аутор каже да је књигу посветио свим младим авантуристима који поседују жељу, знање и вештину да се снађу и опстану у време краља Марка, кога је народ, од милоште, звао Краљевић. У непоновљивој историјској авантури осим што ће се забавити, читаоци ће постати и добри познаваоци српске историје, истиче Станишић. Подсећа да су у првом колу из едиције Историјска потрага објављене књиге о Стефану Немањи, Јелени Анжујској, Симониди и Милошу Обилићу. У другом колу, осим Марка Краљевића, биће описане биографије мало познатог члана династије Јована Немањића, Јелене Балшић која је владала уместо малолетног сина, као и Вука Бранковића, јунака који је у народним песмама познат као Змај Огњени Вук.
Слободан Станишић, један од најпродуктивнијих и најчитанијих српских писаца за децу и младе, деценијама је присутан на литерарној сцени. Његова поезија, проза и драмско стваралаштво награђени су готово свим наградама које се у Србији додељују ствараоцима за децу и младе. Објавио је више од седамдесет књига, романа, збирки прича и песама, аутор је и девет антологија и сценарија за многе телевизијске емисије и серије.

Нема коментара:

Постави коментар