уторак, 14. мај 2019.

ZAVRŠEN PRVI POZORIŠNI FESTIVAL FAS POD SLOGANOM "POKRENIMO PRIČU" I PROGLAŠENI POBEDNICI


U subotu, 11. maja završen je prvi pozorišni festival za decu i mlade FAS – Festival Asiteža Srbije, udruženja za razvoj pozorišta za decu i mlade koji je trajao od 9. do 11. maja, pod sloganom „Pokrenimo priču“, širom beogradskih pozorišta. Na pozorišnom festivalu nacionalnog i takmičarskog karaktera, okupljene su najbolje predstave za decu i mlade iz cele Srbije, a članovi stručnog i žirija pedagoga dodelili su dve podjednako važne nagrade za najbolju predstavu. 

Stručni žiri je nagradu za najbolju predstavu za decu i mlade ravnopravno dedelio predstavama „Pitam se, pitam, koliko sam bitan“ Pozorišta Boško Buha i „Na vukovom tragu“ Pozorišta mladih, Novi Sad koje će i novčanu nagradu ravnopravno podeliti, a koju je obezbedio pokrovitelj festivala, kompanija Gomex. Dok je žiri pedagoga izdvojio predstavu „Pitam se, pitam, koliko sam bitan“, Pozorišta Boško Buha.

Stručni žiri je utvrdio i tokom svojih razgovora više puta podvukao da, nakon predstava prikazanih na FAS-u, možemo da kažemo da imamo zaista kvalitetno pozorište za decu i mlade. 

Nagrada za najbolju predstavu po odluci stručnog žirija doneta je u sastavu: Milena Depolo, Jelena Bogavac, Jelena Popadić Sumić, Marijana Cvetković, Anita Stojanović, David Alić, Dragiša Kosara, Emil Kurcinak i Petar Lukić, dok je žiri pedagoga većao u sastavu: Sanja Terić, Jelena Stojiljković i Vesna Šojić. Detaljno obrazoloženje žirija možete pogledati na linku OVDE.

Predstava "Na vukovom tragu" Pozorišta mladih, Novi Sad izvedena 10. maja na sceni  Narodnog pozorišta u Beogradu, scena Raša Plaović u okviru FAS-a. Photo: Dušica Stojanović


Festival je otvorila najpoznatija i najomiljenija dečija autorka Jasminka Petrović, koja je deci poželela da idu u pozorište, da dugo i srećno žive i da nas nadžive! Preko 1000 mališana i odraslih pratilaca uživalo je u pažljivo izabranim predstavama za prvi FAS, a medju njima i deca iy Svratišta za decu Novi Beograd i Mnro Zvezdara kojima su humanitarno poklonjene besplatne ulaznice. Tokom tri dana festivala publika i žiri imali su prilike i zadovoljstvo da uživaju u devet predstava nastalih u različitim produkcijiskim modelima, različitih izvođačkih formi, umetničkih poetika, različitih sadržaja i pozorišnih jezika, različitih sredstava komunikacije sa publikom, namenjenih različitim uzrasnim grupama, organizacija koje su članovi ASSITEŽ-a Srbije, iz Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca u beogradskim pozorištima i to Pozorište lutaka „Pinokio“ ujedno domaćina festivala, UK Vuk Karadžić, Bitef teatar i Narodno pozorište u Beogradu.

Nagrade najboljima biće dodeljene 20. maja u 11:30h u Kulturnom centru Magacin, Krajevića Marka 4. 

Predstava "Pitam se, pitam, koliko sam bitan" Pozorište Boško Buha, izvedena 9. maja na sceni UK Vuk Karadžić u okviru FAS-a. Photo Dušica Stojanović.



„Bilo je to neverovatno bogato i radosno iskustvo jer smo videli fantastično pozorišno stvaralaštvo za decu koje se pravi širom Srbije i koje decu tretira kao misleća, osećajna i mudra bića, dajući im podršku da budu plemeniti i odgovorni odrasli jednog dana. Upoznali smo se i radili sa fantastičnom grupom pozorišnih stvaralaca u žiriju sa kojima je svaki razgovor bio dokaz koliko možemo jedni druge da naučimo i koliko su ti susreti važni kao mesto učenja i rasta. Važno je da ovo što se desilo na FAS-u razumeju i oni koji odlučuju o kulturnim politikama i koji upravljaju dečijim i drugim pozorištima - jer mi bismo bili svemirska sila kada bi nam svi programi u pozorištima bili kao ovaj festival! U program su ušle dve plesne predstave za decu i sa decom, od kojih jedna Staničinih saradnika - umetnika - a to je jako važno! FAS je - konačno - na pravi način povezao pedagoge i pozorišne stvaraoce i TO MORA BITI PRAVILO! Samo tako i kroz tu vezu pozorište za decu može da raste na pravi način, a škola može da integriše pozorišno stvaralaštvo u svoj rad.“ izjavila je Marijana Cvetković, članica stručnog žirija.

Нема коментара:

Постави коментар