четвртак, 9. мај 2019.

PRVI FESTIVAL FRANCUSKOG FILMA U KOMBANK DVORANI




Decembra 21. godine 1935. zvanice su cupkale, zaklonjene ispod kišobrana, očekujući početak svečanog otvaranja velelepne zgrade Francuske ambasade u Beogradu. Ni danas, u sredu 8. maja 2019. vreme nije bilo izdašnije. Tada je, svečanoj proslavi prisustvovao je sav viđeniji svet, prestonička elita, na čelu sa knezom namesnikom Pavlom Karađorđevićem i kneginjom Olgom, a u pratnji premijera Milana Stojadinovića i svih ministara.  





Tadašnji francuski ambasador priredio je proslavu za 800 zvanica, a nakon koktela dugo se po Beogradu prepričavalo ko je došao, a ko nije, ko je pozvan, a ko niјe. Imati u rukama pozivnicu za taj 21. decembar bila je stvar prestiža. Mi smo se u ambasadi skupili kako bismo saznali nešto više o Prvom festiovalu francuskog filma u Begradu, a koji treba da se poveže sa nekadašnjom Nedeljom francuskog filma koja se održavala pre petnaestak godina. 



Od 28. maja do 1. juna u Kombank dvorani održaće se novoosnovani Festival francuskog filma na kom će u okviru glavnog program biti prikazano osam najnovijih francuskih filmskih ostvarenja, kao i retrospektiva svih filmova nedavno preminule rediteljke Anjes Varde. 



Biće to za svakog ponešto, svojevrsni miš-maš kako to reče Tamara Krcunović, među kojima i nekoliko vrlo friškig filmova sa Kanskog festivala. Tamara kaže da se u Francuskoj ambasadi u Beogradu, oseća svoj na svoje. Živela je u Alžiru, na Kipru i u Francuskoj. Francuski učila još od vrtića. Studirala je i Beogradu i u Parizu.



“U Francuskoj sam u svakom trenutku razmišljala šta bi u nekoj prilici uradio Srbin, a u Srbiji šta ne bi Francuz. Taj dualizam, udvojenost nije laka, ali je lepa. Mladi treba da se upoznaju sa tom drugom vizijom.”

 

Drugi naš Francuz na pres konferenciji je bio Radivoje-Raša Bukvić koji je odmah priznao da je francuski jezik naučio kasnije i  na teži način od Tamare. Nada se da će jednom moći da finansijski podrži festival poput ovoga. Kaže da je kvalitet filma na testu kada treba da komunicira sa publikom čiji to maternji jezik nije. Sebe doživljava kao mostograditelja između dve zemlje, a filmove opisuje kao pune događaja koji su obeležili naše vreme. 




Gost Festivala biće francuski reditelj Erik Laven čiji će film „Bez filtera” (Chamboultout/ No filter) otvoriti ovu kulturno-filmsku manifestaciju u prestonici. Ovaj film je premijeru imao 3. aprila ove godine. 




Domaća publika imaće prilike da vidi i dva filma koja će biti prikazana na ovogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu, a to su „Laka devojka“  (Une Fille Facile/An Easy Girl) rediteljke Rebeke Zlotovski i film „Sibil“ (Sibyl) rediteljke Žistin Triet koji će zatvoriti ovaj filmski događaj 1. juna od 19:30h.




Među ostalim filmovima naći će se “Jaovo putovanje” („Yao“) reditelja Filipa Godoa, „Varda By Agnes“ rediteljke Anjes Varde, „Kazanova, poslednja ljubav“ (Casanova, Last Love“) reditelja Benoa Žakoa, „Osećam se dobro” (I Feel Good) reditelja Benoa Delepina i Gustava Kervena, „15 minuta rata“ (L’intervention/15 Minutes Of War) reditelja Freda Grivoa.




Ulaznice za Festival francuskog filma mogu se kupiti na blagajni Kombank dvorane od petka 10. maja. 





Cene ulaznica su 400 dinara po projekciji u okviru glavnog programa, a za filmove Anjes Varde cena će biti simboličnih 100 dinara.









PROGRAM I FESTIVALA FRANCUSKOG FILMA






SALA 1, 28.5. od 20h – OTVARANJE uz prisustvo reditelja Erika Lavena



CHAMBOULTOUT / BEZ FILTERA





Režija:  Eric Lavaine

Uloge: Alexandra Lamy, José Garcia, Michaël  Youn, Anne Marivin

Trajanje: 100’



Beatris zajedno sa svojom porodicom proslavlja objavljivanje svoje knjige: ona priča o nesreći koja je zadesila njenog muža Frederika. Iako je postao slep on je uvek zabavan i zavodljiv, potpuno nepredvidiv. Međutim ova knjiga postaje interesantna i grupi prijateljam jer iako je Beatris izmenila imena, svaki njihov prijatelj pokušava da se pronađe u opisanim likovima.





SALA 6, 29.5. od 19:30h



JAO / JAOVO PUTOVANJE





Režija:Philippe Godeau

Uloge: Omar Sy, Lionel Louis Basse, Fatoumata Diawara.

Trajanje: 103’



Jao, mladi dečak koji voli knjige i sanja o avanturi, beži iz svog sela u severni Senegal kako bi upoznao svog heroja, poznatog fracuskog glumca koji je u poseti svojoj rodnoj zemlji. Dirnut dečakovom posvećenošću, glumac odlučuje da ga prati nazad kući. Dok dele avanturističko putovanje nazad u dečakovo selo, glumac shvata da se vraća svojim korenima...





SALA 6, 29.5. od 22h



DERNIER AMOUR / KAZANOVA, POSLEDNJA LJUBAV





Režija : Benoît Jacquot

Uloge : Vincent Lindon, Stacy Martin, Valeria Golino

Trajanje: 98’



Kazanova, poznat po svojim ljubavnim aferama i kockanju, proteran je iz Pariza i protiv svoje volje dolazi u grad gde nikoga ne zna, London. U nekoliko prilika sreće mladu prostitutku Marijanu De Šarpilon, koja ga je očarala do mere da počne zanemarivati sve ostale žene. Ona ga provocira, ali nikada do kraja, dajući mu do znanja



 “Imaćeš me samo ako prestaneš da me želiš”.





SALA 6, 30.5. od 19:30h



VARDA BY AGNES





Režija: Agnès Varda

Uloge: Agnès Varda, Sandrine Bonnaire, Hervé Chandès

Tranjanje: 115’



Nepredvidiv dokumentarac fascinantnog pripovedača, ovaj film Anjes Varde baca svetlo na njen neobičan opus i iskustvo kao rediteljke kroz fotografije i isečke iz njenih filmova, prikazujući uvid u ono što je ona nazivala cinécriture. Autorka se u formi monologa obraća publici iz rediteljske stolice, slobodno birajući segmente iz svoje karijere.



SALA 6, 30.5. od 22h



I FEEL GOOD / OSEĆAM SE DOBRO



Režija: Benoît Delépine Gustave Kervern

Uloge: Jean Dujardin, Yolande Moreau, Joseph Dahan

Trajanje: 103’



Žak, zakleti oportunista je opsednut pronalaženjem projekta koji će ga učiniti bogatim. Nakon interesantnog istraživanja, odlučuje se da pokrene biznis u oblasti jeftine i brze plastične hirurgije.



SALA 6, 31.5. od 19:30h



UNE FILLE FACILE / AN EASY GIRL / LAKA DEVOJKA





Reditelj : Rebecca Zlotowski

Uloge : Zahia Dehar, Teddy Lussi-Modeste

Trajanje: 93’



Naima je šesneastogdišnjakinja koja živi u Kanu i odlučuje da za leto koje predstoji otkrije šta želi da radi u životu. Dolazak njene rođake Sofije, koja je otvorenog pogleda na svet, menja njen plan i zajedno provode leto koje nikad neće zaboraviti.



SALA 6, 31.5. od 22h



L'INTERVENTION / 15 MINUTA RATA





Režija: Fred Grivois

Uloge: Alban Lenoir, Olga Kurylenko, Michaël Abiteboul

Trajanje: 98’



U februaru 1976. godine u Džibutiju, školski autobus je otet na Somalijskoj granici. GIGN, nacionalnu žardanmeriju, šalju na zadatak, koja nakon 30 sati napetosti organizuje operaciju spašavanja.





SALA 1, 1.6. od 19:30h – ZATVARANJE FESTIVALA



SIBYL / SIBIL



Režija : Justine Triet

Uloge: Virginie Efira, Adèle Exarchopoulos, Gaspard Ulliel

Trajanje: 100’



Psihoterapeutkinja Sibil vraća se svojoj prvoj strasti – pisanju. Njena nova pacijentkinja Margo, uznemirena perspektivna glumica, postaje veoma primamljiv izvor inspiracije. Fascinirana gotovo do opsesije, Sibil postaje sve više uključena u glumičin buran život oživljavajući uspomene koje je sučeljavaju sa njenom prošlošću.






Govor gospodina Frederika Mondolonija, Ambasadora Republike Francuske u Srbiji


 







Dame i gospodo,


Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da vas ugostim povodom predstavljanja programa Festivala francuskog filma koji će biti održan u Beogradu od 28. maja do 1. juna. Festival organizuju Kombank Dvorana i Francuski institut u Srbiji, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije sa kojim radimo na razvijanju programa podrške umetnici u Francuskoj i Srbiji, kao i TV5Monde. Hvala predstavnici TV5Monde, gđi Mariji Veljanovskoj na vernoj, dugogodišnjoj podršci našim aktivnostima, kao i agenciji Havas Adriatique i njenom zastupniku Aleksu Milićeviću.

Kao što smo obećali, program Festivala francuskog filma, čije je ovo prvo izdanje u Beogradu, biće ispunjen dobrim, raznovrsnim filmovima za sve, velikim filmskim zvezdama, dobrim komedijama i autorskim filmovima, retrospektivom Anjes Varde i nekoliko filmova koji su tek prikazani na Kanskom festivalu!


Koristim priliku i da vam najavim da će tokom predstojeće posete Predsednika Republike Beogradu biti potpisan i sporazum o koprodukciji između naše dve države. Taj sporazum će pomoći filmskim poslenicima da razviju saradnju, omogućiti razmenu talenata, kao što je to slučaj sa ovde prisutnima Tamarom Krcunović i Rašom Bukvićem koji su nam ukazali čast i svojim angažovanjem podržali nastanak ovog festivala. 


Nadamo se da će se ovaj festival upisati u najvažnije manifestacije koje organizujemo u Srbiji, u duhu tradicije kulturne razmene. Uz pomoć agencije UniFrance, zadužene za promovisanje francuskog filma širom sveta, gost festivala će biti francuski reditelj Erik Laven (Eric Lavaine). On je jedan od najreprezentativnijih autora francuske komedije i predstaviće nam svoj film Chamboultout, koji je izašao u Francuskoj tokom aprila.

Prepustiću sada svojim gostima da vam detaljnije pričaju o kontekstu festival i njegovom programu.

Нема коментара:

Постави коментар