среда, 15. мај 2019.

Razgovor o knjizi Đorđa Bobića "Arhitektura u iznudi" u Domu omladine Beograda



Knjiga eseja Đorđa Bobića Arhitektura u iznudi, koja je nedavno objavljena u izdanju Arhipelaga u novoj ediciji Arhitekst, biće premijerno predstavljena u sali Amerikana Doma omladine Beograda u četvrtak 16. maja s početkom u 19 časova. O knjizi Arhitektura u iznudi govoriće Irina Subotić, Bojan Kovačević, Gojko Božović i Đorđe Bobić.

Arhitektura u iznudi je promišljena i istinski aktuelna knjiga u kojoj pisac u nizu upečatljivih eseja razmatra sudbinu arhitekture kao umetnosti i kao praktičnog umeća u susretu sa okolnostima svog vremena od prvog ljudskog dana do Beograda među fontanama i Beograda na vodi.



Đorđe Bobić, čovek Arhitekture i čovek Grada, pokazao je u ovoj knjizi sumu svog profesionalnog iskustva i svoje profesionalne samosvesti. Učinio je to predstavljajući arhitekturu kroz vreme, još od časa kada se istorija nejasno deli od mita ili je i sama još mit, pa potom, kroz vremena i poretke, škole i poetike, graditelje i rušitelje, do savremenog doba u kome se mnogo šta promenilo, ali je sudbina arhitekture ostala ista. Arhitektura je čeoni sudar sa činjenicama svog vremena, i to konkretnog trenutka nastanka nekog dela koji docnije, upravo preko tog arhitektonskog ostvarenja, učestvuje u budućem vremenu. Otuda Bobić arhitekturu, više nego ijednu drugu umetnost, vidi u najneposrednijem dijalogu sa vlastitim vremenom. To vreme arhitekturi ispostavlja zahteve i običaje, ograničenja i predrasude, političke i društvene okolnosti, ideološke projekcije i umetničke standarde, prostorne datosti i tehničke i ekonomske uslovljenosti. Arhitektura na taj način postoji u iznudi, živi i nastaje s njom, uspevajući samo u najboljim i najsrećnijim trenucima da prevaziđe nametnuta ograničenja.

Đorđe Bobić, arhitekta i pisac eseja o arhitekturi, tokom pedeset godina profesionalnog rada uradio je 300 urbanističkih i arhitektonskih projekata, učestvovao na 40 javnih konkursa, od čega je 28 nagrađeno, a 10 projekata je steklo prvu nagradu. 

Od 2004. do 2008. godine obavljao je dužnost Glavnog arhitekte grada Beograda.

Нема коментара:

Постави коментар