среда, 22. мај 2019.

Susret i razgovor sa Dejvidom Homelom u knjižari Akademija





Dejvid Homel, nagrađivani kanadski romansijer, scenarist, novinar i prevodilac s francuskog jezika, razgovaraće sa čitaocima na književnoj večeri koja će se održati u knjižari Akademija (Knez Mihailova 35) u četvrtak 23. maja s početkom u 19 časova.

Pored Dejvida Homela, na književnoj večeri će govoriti i Vesna Roganović, prevoditeljka, i Gojko Božović, glavni urednik Arhipelaga.

Posle književne večeri Dejvid Homel će potpisivati primerke srpskog izdanja svojih romana za decu i mlade.

Neposredan povod za boravak Dejvida Homela u Beogradu i susret i razgovor sa čitaocima jeste serija romana za decu i mlade Putovanja moje porodice koju objavljuje piščev srpski izdavač Arhipelag. Arhipelag je u protekle dve godine objavio dva romana iz ove serije Putujući cirkus i Ponovo na putu: nova putovanja moje porodice, dok će uskoro objaviti srpsko izdanje trećeg romana iz ove serije Leto u gradu.



Izuzetno popularni serijal romana o jednoj otkačenoj, radoznaloj porodici i njihovim putovanjima po svetu Putovanja moje porodice Dejvid Homel piše i oblikuje zajedno sa s poznatom kanadskom ilustratorkom Mari-Luiz Gej čije ilustracije daju posebnu draž i vrednost ovom nesvakidašnjem umetničkom projektu.

Knjige nastaju na mnogo različitih načina, a serija romana Putovanja moje porodice nastala je iz nostalgije. Moja supruga i koautorka Mari-Luiz Gej sedela je u našoj kući u Montrealu i osećala se tužno. Naša deca su napustila kuću i nismo znali šta da radimo sa sobom u tom velikom, praznom prostoru. Tako smo počeli da se sećamo vremena kada su deca bila mala, a mi bili mladi, i zajedno smo išli na izlete. Posle prve knjige, nastavili smo dalje. Malo selo na jugu Francuske, gde smo odveli decu iz velikog grada, u romanu Put pod noge. Leto bez ikakvog putovanja (nije bilo dovoljno novca) u romanu Leto u gradu, u kome moja dva dečaka istražuju svoj rodni grad kao da je to neka nepoznata zemlja. Zatim Putujući cirkus, smešten uglavnom na Balkanu – tako Dejvid Homel opisuje nastanak svojih knjiga za decu i mlade koje stvara zajedno sa suprugom Mari-Luiz Gej.



Homel je autor deset romana, među kojima su Govorna terapija (koja je osvojila Hju Meklinenovo priznanje i Nagradu Jevrejske javne biblioteke za prozu) i nedavno objavljen roman Ptići. Dvaput je dobio Guvernerovu nagradu za prevodilaštvo. Knjige Dejvida Homela prevedene su na više evropskih jezika, kao i na kineski jezik. Homel je samostalni novinar od kraja sedamdesetih. Najviše je sarađivao s magazinom Quill & Quire i s Radio Kanadom. Njegovi novinski tekstovi objavljivani su u vodećim listovima i magazinima u Francuskoj, Meksiku, Nemačkoj, SAD. Od 1999. stalni je kolumnista lista La Presse. Homel predaje kreativno pisanje na Departmanu za engleski jezik i književnost, kao i prevođenje na Departmanu za francuski jezik i književnost Univerziteta Konkordija. Pored knjiga koje su privukle veliku pažnju čitalaca, Homel je i autor nekoliko dokumentarnih filmova. Homel živi u Montrealu.

Tokom boravka u Beogradu Dejvid Homel će imati i više susreta i razgovora sa medijima.

Нема коментара:

Постави коментар