четвртак, 23. мај 2019.

GOSTOVANJE MISTIK BALETA ( MYSTIC BALLET) U BITEF TEATRU



Američka baletska kompanija čiji je osnivač i umetnički direktor Goran Subotić, gostuje 3. i 5. juna u Bitef teatru od 20:00 sati

DARK ROOM EXPOSURE

Triptih: FRAGILE (Lomljivo), SHOT (Na eks), JACKED (Podignut)

Dark Room Exposure je kolekcija izabranih vinjeta iz repertoara koju umetnici Mistik baleta predstavljaju u svom pozoristu Mistik dark rum (Mystic Dark Room), koje je tokom poslednje dve godine, negujući svopstveni, unikatni program, postalo najveća atrakcija ne samo u Mistiku i Konektikatu, već i na teritoriji Nove Engleske, uključujući Njujork i Boston. Prema rangiranju Trip advajsera / Trip Adviser i kritike publike, Mistik teatar i njegov program se nalaze na čelnoj poziciji u regiji.

Beogradska publika ima priliku da premijerno vidi kolaž Dark Room Exposure, koga čine tri vinjete: Lomljivo, Na eks i Podignut, 3 i 5. juna na sceni Bitef teatra


Kompaniju čini internacionalni tim igrača, umetnika i koreografa iz tridesetak zemalja sa šest kontinenata, uključujući i Srbiju. Kroz svoj odvažni atletizam i integraciju baleta u organski pokret, plesači Mističnog baleta odvode publiku na umetničko putovanje koje istražuje suštinsku harmoniju energije između individualne namere, pokreta i zvuka.  Koncept organizacije i rada kompanije istovremeno predstavlja i pogled na svet. Uz specifični autorski pristup, ovi umetnici problematizuju kategoriju identiteta, sećanja, interpretacije, intimne i kolektivne narrative... emotivne i životne konflikte u njihovoj ispreplitanosti i međuzavisnosti, etničke raznolikosti kako danas tako i kroz istoriju – od starosedelaca američkog kontinenta do Balkana.

Plesne interpretacije su prožete umetničkim promišljanjem i ličnim odnosom  autora prema “zadatim” temama.  Forma  pluralističkog izraza moderne igre, „SpeakEasy“ kabarea, provokatvne satire, rokenrol muzike uz kratke skečeve sa učešćem publike stvara predstave jedinstvenog umetničkog konteksta.

Poznata američka savremena plesna kompanija Mystic ballet osnovana 1997 godine, pod vođstvom Gorana Subotića, Beograđanina koji više od dve decenije živi i radi u Americi posvećena je kontinuiranoj evoluciji plesa u smislu obrazovanja, stvaranja i predstavljanja plesa kao izvođačke umetnosti.

Mistik balet insistira na smelim, nekonvencionalnim inicijativama i procesima od značaja za razvoj modernog plesa, promoviše izvanrednu kreativnost, umetničku izvrsnost i kuratorske radove za prezentaciju širom sveta. Stvara jasnu vezu konceptualne umetničke artikulacije i javnog mnjenja u cilju povezivanja i kultivisanja šire publike. Filozofija umetničkog postojanja kompanije je podržana kroz njenu jedinstvenu TIC tehniku, koja favorizuje slobodu delovanja pojedinca nad kolektivom. Uz idiosinkratsku umetničku ideologiju Mistik baleta, TIC tehnika omogućava današnjoj publici, pored znanja i jedinstven indivdualni doživljaj.


Sedište Mistik baleta je u Mistiku, Konektikat, SAD. Na jedinstvenoj pozoršnoj sceni Mistik dark room, koja je u poslednje dve godine rangirana kao čelna u tom gradu, kompanija izvede preko četrdeset predstava u sezoni.

Država Konektikat je Goranu Subotiću i Mističnom baletu dodelila priznanje za stalni doprinos kulturnom i umetničkom životu regije: Izvanredni talenat i kreativni genij Gorana Subotića i Mističnog baleta doneli su novu dimenziju lepote našoj zajednici i našoj državi.

Uz podršku CT komisije za kulturu i turizam, kompanija je nastupala u regionu, u Njujorku ( S.C. NYC Theatre), u MGM Grand pozoristu (MGM Grand Theatre), kao i Fox teatru (Fox Theatre) u Foksvud rizort kazinu (Foxwoods Resort Casino - jedan od četiri najvećih svetskih kasina), i na međunarodnom planu u Nemačkoj, Japanu, Brazilu, Južnoj I Centralnoj Americi i Nikaragvi. 2012. i 2013. Mistik balet  je nastupao na Jacob’s Pillow Dance Festival-u (Inside Out Series) u Masačusetsu (Massachusetts). Tokom poslednjih par godina, radionice i master časovi TIC – tehike predstavljeni su i održavani i van Amerike: u Engleskoj, Francuskoj, Španiji, Italiji, Japanu, Tajvanu i Australiji.

Akademija Mistic Baleta je priznata od strane američkog državnog odeljenja – SEVP (Program za studente i posetioce na razmeni) kao strukovna institucija visokog školskog obrazovanja, te je u mogućnosti da obezbedi obrazac I-20 neophodan za dobijanje američke M-1 studentske vize  (viza za osobe koje žele da budu angažovane u ne-akademskim ili profesionalnim studijama ili treningu u Sjedinjenim Državama)



DARK ROOM EXPOSURE

Mystic Ballet – Production company MDR Creative

Režija: Goran Subotić
Koreografija: Goran Subotić, Aleksandar Subotić
Dizajner zvuka: Aleksandar Subotić
Kostim: Desiree Subotić
Umetnički kordinator: Rachel Humphreys
Supervisor: Mathilde Nirascou, Delphine Patone

Trajanje: 65 minuta

Нема коментара:

Постави коментар