среда, 22. мај 2019.

PEPE, JEDAN UZVIŠENI ŽIVOT stiže u bioskope


Film Emira Kusturice „Pepe, jedan uzvišeni život“, premijerno prikazan za FEST-u 2019, u bioskopskoj distribuciji biće od 23. maja.

Dokumentarno ostvarenje, posvećeno bivšem predsedniku Urugvaja, ispituje ono što priču o Hozeu Pepeu Muhiki čini jedinstvenom – kako skromni čovek postaje predsednik zemlje, držeći se strogo svojih uverenja, istovremeno prihvatajući promene.

Muhika je imao poverenje u proslavljenog reditelja Emira Kusturicu da ispriča svoju životnu priču i oni zajedno kroz film stvaraju intimni dijalog koji istražuje smisao postojanja kao političke obaveze i kao poetske avanture. 


Snimanje filma je počelo 2014. godine, tokom Muhikinih poslednjih meseci na čelu zemlje i prvih dana po napuštanju mesta predsednika, dok je radio na svojoj farmi, šetao psa i brinuo se o svom cveću. Kusturica i Muhika vodili su niz razgovora na predsednikovoj farmi, tokom obilaska najsiromašnijih delova Urugvaja, zatim u sedištu Ujedinjenih nacija ili vozeći se po kraju u Pepeovoj Folksvagen bubi iz 1987. Film, takođe, prati Muhiku u Kostarici, Meksiku, Vašingtonu i Njujorku gde on održava govore i upozorava svet na sudbonosne posledice savremenog kapitalizma. Kroz film, Kusturica nam daje uvid u Pepeovu viziju planete i borbama za vlast, deleći ideale koje je Muhika podržavao čitav život.



Kroz film upoznajemo i njegovu večitu partnerku, trenutnu urugvajsku potpredsednicu, Luciju Topolanski, kao i njegove prijatelje i političke saborce, od kojih su mnogi bili zatvoreni sa njim tokom diktature u Urugvaju. 



„Ne bih bio to što jesam. Bio bih zamrznut kao statua bez godina provedenih u samoći u zatvoru“, kaže Muhika deleći sa Kusturicom svoje iskustvo koje je imao kao politički zatvorenik u sedamdesetim godinama, tokom perioda državnog terorizma širom Latinske Amerike. Od prvog zatvora, koji je sada pretvoren u tržni centar, Pepe se priseća godina u kojima je njegovo ratno ime bilo Fakundo i kada je biti mlad revolucionar značilo raditi na egalitarnom društvu bez gladi, nepravde i opscenog bogatstva.

Pepe nikada nije dopustio da ti ideali nestanu i oni su ga pretvorili u najnetipičnijeg predsednika na svetu: donirao je svoju platu siromašnim zajednicama, nikada nije napustio svoju farmu i nikada nije vezao kravatu ili koristio kreditnu karticu. Kombinujući svoju ulogu u kancelariji sa velikom strašću za gajenjem cveća, on je transformisao Urugvaj u uzor inovativne i progresivne politike u oblastima kao što su zaštita životne sredine i legalizacija marihuane.

 

„Dostizanje utopije zahteva temeljnu promenu svesti. Kroz svoj životni put i lični primer, Hose Muhika daje nadu u ostvarenje ideala. Njegova ljubav prema životu i prirodi je u srži njegove ideologije. Duboko impresioniran njim i njegovim radom, tužan što moja zemlja nikada nije imala takvog predsednika, slaveći utopiju i vrlinu, napravio sam ovaj film“, kaže Emir Kusturica.

„Zanima me taj čovek koji je srećan dok vozi svoj traktor i radi na farmi, čovek sa naučnom predanošću svom cveću, čovek koji je u isto vreme imao snažan uticaj na svet politike, upravo zato što je tako jedinstven“, dodaje Kusturica o svom pristupu snimanju filma „Pepe, jedan uzvišeni život“.



„Od svih revolucionara“, nastavlja Kusturica, „Muhika je najuspešniji. On je više filozof sa praktičnim umom. Film govori o iskustvu pripadanja urbanoj gerilskoj grupi i prilici da se zatim postignu mir i mudrost da se preispita savremeni svet.“

„Pepe, jedan uzvišen život“ biće na repertoaru bioskopa Cineplexx Ušće Shopping Center i Kombank dvorani u Beogradu, bioskopima u Kraljevu, Gornjem Milanovcu i Subotici.
 

Нема коментара:

Постави коментар