четвртак, 23. мај 2019.

KONCERT U MUZEJU NARODNOG POZORISTA - DEJAN MAKSIMOVI I TAMARA HADŽI ĐORĐEVIĆ

Muzej Narodnog pozorišta u Beogradu:            VEČE TOSTIJA

 subota, 25. maj u 18:00
                                   
La sera delle canzoni  - Francesco Paolo Tosti 
Dejan Maksimović, tenor 
Tamara Hadži-Đorđević, klavirska saradnja

Program:  1. Aprile
2. Ideale
3. La serenata
  4. Luna d’estate
5. Malia
  6. Lasciami! Lascia ch’io respiri
  7. L’alba separa dalla luce
8. In van pregli
9. Che dici, o parola del Saggio
  10.L’ultima canzone
11. Tristezza
12. Non t’amo più 
14. ‘A Vucchella
15.  Marechiare

 





Tenor Dejan Maksimović je prve časove pevanja započeo u Muzičkoj školi Mokranjac. Diplomirao je na FMU u Beogradu u klasi Radmile Bakočević i završio specijalističke studije na Konzervatorijumu Đuzepe Tartini u Trstu u klasi Rite Susovski.

Operski debi je imao na prvoj godini studija u naslovnoj ulozi opere Bastijen i Bastijena. Tokom studija je postao član Operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu. Od 1997. godine je tumačio uloge prvog faha u Beogradskoj operi. Za dvadeset godina karijere tumačio je preko dvadeset uloga - Lenski (Evgenije Onjegin), Vojvoda od Mantove (Rigoleto), Rodolfo (Boemi), Faust, Verter, Pinkerton (Madam Baterflaj), Nemorino (Ljubavni napitak), Don Ramiro (Pepelјuga), Tamino (Čarobna frula), Don Otavio (Don Đovani), Ferando (Tako čine sve), Ernesto (Don Paskvale), Alfredo (Travijata), Edgardo (Lučija od Lamermura), Erik (Holanđanin lutalica), Princ (Zalјublјen u tri narandže), Vladimir (Knez Igor), Hofman (Hofmanove priče), Kavaradosi (Toska), Don Hoze (Karmen), Don Alvaro (Moć sudbine) i Rikardo (Bal pod maskama). 

Gostovao je u produkcijama operskih kuća Ljublјane, Sarajeva, Koblenca, Konstance, Rusea, Makedonske opere i teatra Madlenianum. Bio je gost-solista orkestara Beogradske, Sofijske, Rajnske i Makedonske filharmonije, Rimskog simfonijskog orkestra, simfonijskih orkestara RTV Srbije i RTV Slovenije sa delima Mocarta (Rekvijem, kantata Masonsko veselјe), Betovena (IX simfonija, Missa solemnis), Hajdna (Missa in tempore belli, Godišnja doba), Dvoržaka (Rekvijem), Rosinija (Stabat mater) i Orfa (Karmina burana). Sarađivao je sa dirigentima kao što su: Mladen Jagušt, Uroš Lajovic, Alberto Hold-Garido, Silvio Barbato, Diter Rosberg, Peter Feranec, Dorijan Vilson i dr.

Nastupao je u Mađarskoj, Grčkoj, Kini, Italiji, Danskoj, Sloveniji, Rumuniji i širom Balkana. Do sada je izveo cikluse pesama Šuberta Die schöne Müllerin, Šumana Dichterliebe, Bramsa Liebeslieder, kao i resitale sa italijanskom, španskom, francuskom i ruskom vokalnom muzikom. Kao solista nastupa sa horom Obilić AKUD Branko Krsmanović u zemlјi i inostranstvu. 

Bavi se pedagoškim radom u MŠ Stanković u Beogradu.

Tamara Hadži-Đorđević je svoje osnovno i srednje muzičko školovanje završila je u Muzičkoj školi „Vatroslav Lisinski“ u Beogradu. u klasi prof. Olge Latković. Osnovne akademske studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu upisala je sa 16 godina, 2009. godine i diplomirala 2013. Završila je master studije klavira 2014. u klasi prof. Dejana Stošića i master studije kamerne muzike 2015. u klasi prof. Jasne Tucović sa najvišim ocenama. Stipendista je grada Beograda za 2012. kao i Fonda za talente Republike Srbije za 2013. i 2014. godinu. Dobitnik je nagrade iz fonda FMU “Slobodanka Milošević – Savić” za najboljeg studenta četvrte godine i najbolji uspeh iz glavnog predmeta. Dobitnik je nagrada i priznanja kako za solo sviranje, tako i za kamernu muziku. Nagrađena je kao najbolji klavirski saradnik na festivalu „Angel Voice“ 2018. Pohađala je majstorske kurseve kod Žana Fransoa Antoniolija, Arba Valdme, Aleksandra Madžara i Žaka Ruvijea. Radila je kao klavirski saradnik od 2014-2017. u MŠ "Josip Slavenski", a od 2017. radi u MŠ "Stanković".  Nastupa solistički, kao klavirski saradnik i kao član dua i trija.

Нема коментара:

Постави коментар