недеља, 14. мај 2017.

Живети или не живети у Дому омладине Београд




Да ли бисте прихватили примамљиву понуду сумњиве господе, у још сумњивијем локалу? Да ли желите да сви ваши проблеми буду решени? Колико далеко сте спремни да идете и шта све да урадите да би све ваше жеље биле задовољене?

У једној обичној кафани, у једном апсурдном свету, сусрешће се најразличитије личности које ће се наћи пред великим искушењем: преко претерано амбициозне Марије, Стефана, који  баш и није сигуран шта хоће, заљубљеног Вука, па до оних сталних посетилаца кафане, конобарице која баш и не обавља свој посао како треба, девојке која глуми жртву и два мистериозна човека која одлучују о судбинама јунака.

Ово је прича о избору, о моралу, о прекорачењу принципа. Ово је прича о два човека за које нико не зна тачно ко су али који су одлучили да буду главни. Ово је прича о јунацима који се баш и не питају ко су ти људи све док су њихови проблеми решени.



U subotu, 21.05.2017. u Domu omladine Beograda održana je premijera predstave u organizaciji i izvođenju sekcije scenskih umetnosti Filološkog fakulteta u Beogradu pod nazivom "Živeti ili ne živeti". "Biti ili ne biti" ove predstave se izveo pred prepunom salom sačinjenom prirodno mahom od publike istog uzrasta poput studenata na sceni, kolega, prijatelja i rodbine. Ipak ceo događaj prema onome što se moglo videti te večeri na pozornici zaslužuje da zaživi, bude vrednovan i propraćen mnogo širom pažnjom i publikom.

Četiri devojke i četiri momka na sceni, uverljivom scenskom dikcijom, svedenim, nepretencioznim glumačkim sredstvima iznenađujuće su sigurno i zrelo izneli tekst. Pozorišne vizura ove grupe studenata je sa druge strane mudro usmerena na ono u čemu su najutemeljeniji, na svojevrsnu dramatizaciju, intilegentnu i vrcavu, časa analize književnog dela, u ovom slučaju pretežno po motivima Dostojevskog, tj. "Zločina i kazne" u finom dinamičnom tkanju isprepletenih i iskačućih planova stvarnosti i fikcije. Nadahnute i detaljne rasprave o književnim delima su onaj miris i začin koji provejava i daje osnovni duh i tempo na sceni, lepršav i vedar kao i sama mladost.

U tom smislu gledalac može da uživa više u razigranosti suprotstavljanja ideja nego u glumačkom razvijanju likova. Ipak potencijal postoji za produbljivanje predstave i na tom drugom planu i to veliki i sigurno će vreme doneti i hrabrije iskorake u tom pravcu. 

Briljantan primer već postoji i to u vidu glumice koja glumi lik konobarice Sofije. Zvezda je rođena! Njena transformacija, lakoća iznošenja lika i bravure je publika nepogrešivo prepoznala. Velika bi šteta bila da ne ostane u glumačkom esnafu jer bi sa njom kroz koju deceniju "Gospođa ministarka" mogla konačno da dobije istinskog nosioca još od doba Ljubinke Bobić.

Na ovu predstavu se ulazi plaćanjem ulaznice sa simboličnom cenom.  Za koju se dobija mnogo više. Više nego i u nekim profesionalnim pozorištima. Mladima treba dati šansu, koju će oni sigurno iskoristiti.


Улоге:

А- Милош Јовановић
Б- Драгомир Влачић
Д-Биљана Бандић
Софија-Ивана Живковић
Марија- Дијана Малешевић
Стефан-Звездан Јовановић
Вук-Омер Заимовић
С-Милица Тодоровић

Текст и режија: Јелена Ракиџија (студенкиња треће године српског језика на Филолошком факултету у Београду)

Секција сценских уметности Филолошког факултета у Београду

Продуцент: Натасја Чичић (мастер класични филолог и студенкиња докторских студија на Филозофском факултету у Београду).

Нема коментара:

Постави коментар