понедељак, 29. мај 2017.

БОРИС БУДЕН У ФИЛОЗОФСКОМ ТЕАТРУ





На самом крају сезоне, у Филозофском театру на Сцени „Раша Плаовић“ имаћемо прилику да чујемо једног од најбриткијих умова Балкана, филозофа и публицисту Бориса Будена, а разговор са њим ће водити Срећко Хорват.

Борис Буден је на Загребачком свеучилишту дипломирао филозофију, уз допунске студије марксизма, а докторирао теорију културе на универзитету Хумболт у Берлину, где тренутно живи и ради. Гостујући је предавач на универзитету Баухаус у Вајмару. Објавио је више књига и студија из подручја филозофије, политике, лингвистике и теорије културе и уметности. Током деведесетих, био је уредник и објављивао је у чувеном часопису „Аркзин“, а аутор је и култних збирки есеја – „Барикаде“ и „Каптолски колодвор“ у којима је изузетно продорно сецирао друштвену, културну и политичку стварност Хрватске и бивше Југославије. Објавио је књиге „Вавилонска јама. О (не)преводивости културе“ и „Зона преласка – о крају посткомунизма“. Превео је нека од најзначајнијих дела Сигмунда Фројда.

Буден и Хорват ће у Филозофском театру говорити о многим значајним питањима данашњице, као што су пораз социјалистичког пројекта, идеологија посткомунистичке транзиције, историјски ревизионизам, данашњи национализми у Европи и на Балкану, европски фашизам и данашњи „антифашизми“, мит о два тоталитаризма, корупција глобалног капитализма, надидеолошка идила неолиберализма и расистички елитизам грађанских класа. И на крају, поставиће питање да ли је на овим просторима уопште могуће у скоријој будућности замислити неку нову социјалистичку револуцију?

Догађај почиње у 20.30, а карте се могу купити по цени од 200 динара на благајни Народног позоришта у Београду

Нема коментара:

Постави коментар