четвртак, 18. мај 2017.

Završni prateći programi u okviru tekuće izložbe #ACTOPOLIS

Petak, 19. maj od 19h
Gosti iz atinskog ACTOPOLIS-a

Eftimis Teu (Efthimis Theou), Elektra Angelopulu (Elektra Angelopoulou)

Radni naziv: 
„Gavdos: Kuća
Predavanje meke moći”

(Performans je na engleskom, nemačkom i grčkom jeziku)


Prateći program u okviru tekuće izložbe #ACTOPOLIS*

Zgrada Muzeja grada Beograda, Resavska 40b

 Eftimis Teu na ostrvu Gavdos


Strukturisan narativ o kući vrti se oko ruina zgrade stare 3.500 godina na ostrvu Gavdos, najjužnije tačke Evrope. Kuća je u zoni bezbednosti, kao prostor za produkciju fantazija, kao mesto na kome se živi i umire.

Umetnici Eftimis Teu i Elektra Angelopulu koriste metodologije koje proizilaze iz senzorne arheologije, etnografije i teorije prostora da bi postavili pitanja o porodičnom životu, enterijeru, eksterijeru, i privatnom i javnom, sa ciljem da se provociraju naše ideje o lokalnom i translokalnom, o materijalnoj prošlosti i upotrebi istorije i javnog života i javnih prava. Razmene između lokaliteta i geografija biće upotrebljene u performansu da bi se preispitala mejnstrim zloupotreba pojmova kao što su kriza i Jug.

• Atinsko izdanje ACTOPOLIS-a koje su kurirale Elpida Karaba i Glikerija Statopulu predstavilo je „Predavanja meke moći”, Meka moć je pojam koji je proistekao iz diplomatije da ukaže na vrstu moći koju koristi kultura, znanje, i druge vrste indirektnih disciplinskih modusa da kanonizuju subjektivnosti u odnosu na ideologiju moćnih. PAT (Privremena akademija umetnosti) koristi predavanja Meke moći kao sredstvo da okrene smer ove moći i da nas natera da preispitamo ideju „javnog” kao sferu polaganja prava unutar i mimo prostornih ograničenja.



Inline images 7
dokumentarni paneli i rad Mariele Cvetić na izložbi




▬ Izložba ACTOPOLIS

Izložba je otvorena do subote, 20. maja, svaki dan 12-20h, a u subotu do ponoći zbog Noći muzeja
Muzej grada Beograda, Resavska 40b
Ulaz slobodan

​Izložba projekata realizovanih u okviru trogodišnjeg transnacionalnog projekta ACTOPOLIS realizovanog u Ankari/Mardinu, Atini, Beogradu, Bukureštu, Oberhauzenu, Sarajevu i Zagrebu. Program predstavlja upitanost o strategijama suočavanja sa kriznim situacijama iz perspektive urbanizma i kulture.

Izložba obuhvata dokumentaciju o produkcijama u svim gradovima, uz izložene projekte i umetničke radove beogradskih učesnika: Aleksandar Nikolić, Anica Vučetić, Aleksandra Sekulić i Ivica Đorđević, Irena Ristić, KURS, Mariela Cvetić, Marijana Cvetković, Nebojša Milikić i Tadej Kurepa, Nikola Radić Lucati, Marija Radoš i Miroslav Karić (Remont), Umetnički kolektiv U10, Vahida Ramujkić i Noa Treister, Gradska Gerila, Urbani inkubator.
Kustoskinja: Mirjana Boba Stojadinović

Izložba Actopolis-a, kao i izložbe koje su predstavljene u okviru Beogradske internacionalne nedelje arhitekture realizuju se u saradnji sa Muzejom grada Beograda na prvom i drugom spratu zgrade Muzeja

Inline images 8
rad Irene Ristić na izložbi


Preuzmite mali katalog izložbe na srpskom
Preuzmite prateće programe
Pogledajte video-dokumentarni film o beogradskom ACTOPOLIS-u
Produkcija: Goethe-Institut i Urbane Künste Ruhr


Inline images 10
 rad Nebojše Milikića i Tadeja Kurepe na izložbi


• Dokumenarne fotografije izložbe: Mirjana Boba Stojadinović

Нема коментара:

Постави коментар