четвртак, 25. мај 2017.

Demijen Hirst u Veneciji izlaže podvodnu fantaziju- Blago iz olupine Neverovatno



 

U Palazzo Grassi i Punta della Dogana do 3. decembra 2017, godine suočićete se sa neverovatnim „podvodnim iskopinama“. Celu priču započinje kustos Elena Geuna sa "jednom davno ..." -u uvodnoj reči raspojasano razrađene izložbe Demijena Hirsta u Veneciji opisujući „pronađeno blago“ iz imaginarne olupine, te samo usput spominje da se radi o njegovom "najambicioznijem i najkompleksnijem projekatu do sada.“
 

Na više od pet hiljada kvadratnih metara muzejskog prostora preko Palazzo Grassi i Punta della Dogana. ovo je prvi put da je kolekcionar Fransoa Pinault ceo prostor dodelio samo jednom umetniku. U glavnom atrijumu Palazzo Grassi dočekuje vas najdramatičnije "otkriće" iz podvodnih istraživanja - "demon sa posudom", kolos visok 18 metara.


Hirst polazi od porekla „pronađenog blaga“, lokacije na kojoj je pronađena (Indijski okean), vešto pletući intrigantnu priču o sadržaja njegovog plemenitog blaga zagubljenog u moru, fantaziju koji ima svaki veliki dečak, skup raznolikih artefakata iz kolekcije Aulus Calidius Amotan, koja je, skoro deceniju nakon što je lokacija otkrivena (2008.), počela da se pomalja pred očima radoznale publike. U sedištu Mletačke republike...


Ako ste iz nekog razloga sprečeni da lično posetite izložbu ovog leta Kulturnik vam nudi utehu u vidu video zapisa. 

Britanski umetnik, Demijen Hirst rođen je 1965. godine u Bristolu. Studirao je Fine Art na Goldsmiths koledžu od 1986. do 1989. godine. Imao je dosad oko 80 samostalnih i preko 300 grupnih izložbi. 


Proslavio se skulpturama napravljenim od mrtvih životinja umočenih u fromaldehid kako bi se očuvale. Osim „organskih“ skulptura, Hirts je životinje koristio i kao materijal za slike. Zbog brojnih slika napravljenih od krila leptira optužen je od strane PETA-e da je sadista „koji sedi u studiju ceo dan i otkida leptirima krila“. Njegov rad, osim smišljene provokacije, karakteriše i neprikriveni flert sa religioznom ikonografijom.


Za one koje ne zanima postmoderna umetnost ostaje podatak da je radio omot za album Red Hot Chilly Pepers-a (I’m with you). Hirst i Fli (basista RHCP) su sarađivali i na projektu izrade unikatnih bas gitara koje su prodate na aukciji, a čiji prihod je otišao u humanitarne svrhe. Oni koji nipodaštaju njegov rad spominju to da Hirst ne pravi samostalno svoja dela već angažuje druge umetnike (podizvođače) koji oživljavaju njegove ideje. Pa zar nije tako delovao i Leonardo? Drugi ga, pak, optužuju za plagijate. Publici ostaje samo da pogleda ova dela i ne bavi se spletkama. jer, svaka, pa i negativna ocena, možda je samo vešto smišljena reklama. 


Нема коментара:

Постави коментар