четвртак, 25. мај 2017.

Hartefakt - Regionalni konkurs za savremenu dramu

Hartefakt raspisuje peti po redu


za najbolji savremeni angažovani celovečernji dramski tekst
na srpskom, hrvatskom, bosanskom ili crnogorskom jeziku.

Žiri u sastavu Biljana Srbljanović (dramska književnica), Nebojša Bradić (pozorišni reditelj) i Andraš Urban (pozorišni reditelj), doneće odluku i sačiniti uži izbor od pet najuspešnijih dramskih tekstova.

Nagrada obuhvata otkup autorskih prava za premijerno izvođenje pobedničkog komada u toku 2018/2019. godine u produkciji Hartefakta u jednom od regionalnih pozorišta, kao i objavu zbirke sa pet dramskih tekstova koji uđu u uži izbor.

Svečano proglašenje pobednika Konkursa održaće se na Hartefaktovom Festivalu u decembru 2017. godine. Pobednički tekstovi prethodnih konkursa su radovi Olge Dimitrijević „Radnici umiru pevajući“, Doruntine Bashe „Prst“, Vesne Perić „Šta je ona kriva nije ništa ona kriva“ i Mirze Skenderagića „Probudi me kad završi“.

Konkurs je otvoren do 20.09.2017. godine. Osnovni kriterijumi prilikom odlučivanja žirija će biti umetnička vrednost i društvena angažovanost. Pravo učešća na konkursu imaju samo originalni, neobjavljivani i neizvođeni radovi autora/autorki iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Hartefakt posebno ceni originalnost, savremenu formu i autorske politike mladih stvaralaca.

Hartefakt je posvećen jačanju kritičke svesti i izgradnji otvorenog i slobodnog društva kroz kreativnu i umetničku razmenu na važne društvene teme koje se tiču ljudskih prava, slobode govora i društvene odgovornosti. Podržava i podstiče savremeno i angažovano kulturno i umetničko stvaralaštvo, stvarajući uslove za kreiranje nove generacije društveno angažovanih, kreativnih i progresivnih snaga koje će kritički promišljati svet oko sebe i doprinositi razvoju čitavog regiona.

Tokom trajanja konkursa i do donošenja odluke Hartefakt neće davati informacije o radu žirija ili bilo kom pojedinačnom tekstu i njegovom plasmanu. Mole se autori da poštuju ovo i ostala pravila konkursa.

Više detalja o pravilima konkursa, kao i način prijave možete pronaći na sajtu www.heartefact.org.

Konkurs je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Нема коментара:

Постави коментар