среда, 17. мај 2017.

Novi broj časopisa „Kinoteka“




Majski broj časopisa „Kinoteka“, koji je upravo izašao iz štampe, uokviruju portreti na koricama dve dive srpskog glumišta Olivere Katarine i Olivere Marković.

Na naslovnoj strani slika Olivere Katarine najvaljuje povratak u Kan filma Aleksandra Saše Petrovića Skupljači perja, koji se 50 godina od osvajanja Velike nagrade žirija prikazuje u programu Kan klasik. 

Uz tekst o toj uspešnoj inicijativi Jugoslovenske kinoteke, u ovom broju je objavljen i intervju koji je sa Sašom Petrovićem vodio Žil Žakob za „Les nouvelles litteraires“, kao i izveštaj iz Kana koji je te 1967. godine za „Politiku“ poslao Milutin Čolić.

O istorijatu i laureatima Kanskog festivala za „Kinoteku“ piše Sandra Perović, koja je uradila i intervju sa slavnim rumunskim rediteljem Kristijanom Munđuom, dobitnikom Zlatne palme za film Četiri nedelje, tri meseca i dva dana, koji ove godine predsedava žiriju programa Sinefondasion. 

Časopis ukratko predstavlja deset filmova odabranih za ciklus Kanski pobednici, među kojima je i Otac na službenom putu, a u stalnoj rubrici „Kritika iz prošlosti“ ovoga puta donosi tekst književnika Danila Kiša koji je o Kusturičinom filmu pisao 1985. za „Le monde“. 

Fotografija na zadnjoj korici najavljuje izložbu „Olivera Marković izbliza“. Postavka će biti otvorena u Jugoslovenskoj kinoteci za Noć muzeja 20. maja. Tim povodom u časopisu je objavljen tekst Dimitrija Vojnova o omiljenoj i cenjenoj glumici pod naslovom „Varljiva lakoća glume“. 

Reditelj Goran Radovanović sažeto objašnjava svoju listu filmova koji će biti prikazani u Muzeju kinoteke u programu Moj izbor.

Naredni ciklus Velikani filma posvećen je Džeku Nikolsonu, a o njegovoj izuzetnoj glumačkoj karijeri u „Kinoteci“ piše Jovan Marković.

Klasika „lenjinske kinematografije“ Lava Kulješova, čiji će filmovi biti prikazani u programu Nema sreda, predstavlja Aleksandar Saša Erdeljanović u tekstu pod naslovom „Umetnost filmske montaže“, dok Božidar Marjanović tekstom „Arhivski film“ najavljuje program Dokumentarni četvrtak.

U rubrici Filmska muzika Svetlana Đolović piše o muzici Tomislava Simovića za film Gosti iz galaksije (1981) Dušana Vukotića i o istoimenoj nedavno objavljenoj ploči.
Rubrika Iz ličnog ugla donosi tekst Ksenije Zelenović „Rašomon na drugi pogled“, inspirisan čuvenim Kurosavinim filmom. 

Tu su i tekstovi Nenada Bekvalca povodom programa Svetski dan gotik supkulture, Jovana Ristića o programu „Od Osmog putnika do Prometeja i nazad“, direktora Beldoksa Mladena Vušurovića povodom 10. izdanja tog festivala, najave Festivala nitratnog filma, revije filmova španske glumice Ane Belen, Festivala japanskog filma, prikaz zbornika o Andreju Tarkovskom, peti deo feljtona Dejana D. Markovića o panku na ekranu, sećanja na nedavno preminule glumce Mišel Morgan, Relju Bašića...

Нема коментара:

Постави коментар