петак, 26. мај 2017.

List L’Humanité o srpskim filmovima u program ACID TRIP


ACID, Udruženje za promovisanje i prikazivanje nezavisnog filma, na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu predstavilo je sedam filmova mladih stvaraoca iz Srbije. Tim povodom Mišel Leviju se na stranicama lista L’Humanité osvrnuo se na ponuđeno u ovom programu.

U svom osvrtu on naglašava sledeće: „Po prvi put ACID kreće na put u inostranstvo. Vladimir Perišić i Festival autorskog filma sastavili su program iz tri dela za bioskop Aleksandar III. Počelo je sa pet kratkih filmova, od kojih prvi, Dos patrias Koste Ristića snimljen na Kubi u školi San Antonio de los Banos, daje ton čitavom programu citatom imam dve domovine, Jugoslaviju i noć. Između unutrašnjeg izbeglištva omladine koja se oseća tesno u svojoj zemlji i izbeglištva migranata koji lutaju mračnim ulicama kampova, mladi srpski autori gledaju realnost ovog dela Balkana sa lucidnošću, bilo da je reč o Vlažnosti Nikole Ljuce ili izvanrednom Rekvijumu za gospođu J. Bojana Vuletića, u kome svojom izuzetnom pojavom dominira velika glumica Mirijana Karanović. Učesnik na mnogim festivalima ovaj film najavljuje novu sliku bakanskog sveta. Nova škola srpskog filma je rođena.”
Kao sastavni deo svog programa na Kroazeti, ACID (L’acid – Association du Cinéma Indépendant pour sa Diffusion) ovog proleća u Kanu premijerno je predstavio prvi ACID TRIP. Nefrancuska filmska udruženja koja se bave distribucijom filmova i edukacijom publike će u okviru ove nove selekcije imati priliku da prikažu najzanimljivije recentne naslove, a ove godine je Srbija imača časta da predstavi svoje autore.

Нема коментара:

Постави коментар