среда, 10. мај 2017.

Други Сомборски књижевни фестивал




11–13. мај 2017.

Други Сомборски књижевни фестивал одржава се од 11. до 13. маја у организацији Градске библиотеке „Карло Бијелицки“ из Сомбора и уз подршку Скупштине општине Сомбор.

Овогодишњи фестивал је замишљен као тродневна манифестација током које ће се сомборској публици представити савремени токови домаће књижевности, домети писане речи, њен однос према свету, стварности, друштву, окружењу и филму. Намера Фестивала је представљање актуелне књижевне продукције, те су његови гости релевантна имена из домена поезије, прозе, драматургије и издаваштва – Владимир Арсенијевић, Марко Томаш, Јелена Ленголд, Звонко Карановић, Вуле Журић и Марјан Чакаревић – препозната од стране читалаца, критике и жирија најзначајнијих књижевних награда у земљи. 

Уз овај примарни аспект Фестивала, одржан је и конкурс за другу књигу аутора млађих од 35 година који је јединствен у држави. Иако постоји већи број конкурса за објављивање прве књиге младих писаца, ниједан не решава тзв. проблем друге књиге, те је Сомборски књижевни фестивал понудио одговор на овај проблем. На наш конкурс пристигло је двадесет и шест рукописа, што је доказало да интересовање за овакву врсту конкурса и подршке младим писцима не само да постоји, већ је и апсолутно неопходно. Жири конкурса (Бранислав Живановић, Душан Вејновић и Тамара Б. Крстић) издвојио је песнички рукопис Богови отворених прозора јагодинског песника Александра Петровића.

Додатни програм овогодишњег Фестивала чини пројекција документарног филма о опусу једног од прошлогодишњих учесника Сомборског књижевног фестивала, Угљеше Шајтинца Шајтинац и три приче уз учешће једног од аутора филма, Бошка Милосављевића. 

Сомборски књижевни фестивал одржава се у Српској читаоници „Лаза Костић“ и Сали Дечјег одељења Градске библиотеке „Карло Бијелицки“.


Програм Сомборског књижевног фестивала:

Четвртак, 11. мај 2017.

19:00 – пројекција документарног филма Шајтинац и три приче, учествује Бошко Милосављевић, редитељ
(Сала Дечјег одељења Градске библиотеке „Карло Бијелицки“)

Петак, 12. мај 2016.

19:30 – свечано отварање Фестивала и додела награде на Конкурсу за другу књигу аутора млађих од 35 година
20:00 – разговор и читање: Марко Томаш, Звонко Карановић, Марјан Чакаревић (о ауторима говори Тамара Б. Крстић, разговор води Бранислав Живановић)
(Српска читаоница „Лаза Костић“)

Субота, 13. мај 2016.

20:00 – разговор и читање: Владимир Арсенијевић, Јелена Ленголд, Вуле Журић (о ауторима говори Драган Бабић, разговор води Тамара Б. Крстић)
22:00 – свечано затварање Фестивала
(Српска читаоница „Лаза Костић“)

Нема коментара:

Постави коментар