среда, 24. мај 2017.

II Festival humanistike, kulture, umetnosti „Pazi šta čitaš”


Svečano otvaranje i uručenje nagrada Drugog festivala knjiga - humanistika, kultura,umetnost "Pazi šta čitaš" biće održano 24. maja u 14h u hotelu „Envoy“, u Čika Ljubinoj 13.


U programima pod nazivom Dekodiranje istorije i U lavirintu (ne)znanja koji se odvijaju od 14 do 21 svakog dana do 27. maja učestvuju brojni izdavači, naučni instituti, muzeji, biblioteke. Centralni događaj je Okrugli sto: Stručna i naučna literatura na margini ili stranputici. Gost Festivala je University Press iz Sarajeva.



Odluku o nagradama za naučni doprinos knjige, inovativno-obrazovni uticaj i vredno reprint izdanje donosi sedmočlani žiri (predsednik Aleksandar Jerkov). Festival će otvoriti  Maja Herman Sekulić, književnik (SAD). Biže izložene stare i retke knjige i publikacije iz fonda Biblioteke Narodne banke Srbije.

 
 

Cilj Festivala je da se skrene pažnja na značaj relevantnih sadržaja u izdavačkoj produkciji Srbije u oblasti humanistike, kulture,umetnosti i da se ukaže na značaj izdavaštva u nacionalnoj kulturi.

 

Očekuju vas popusti od 20  do 40 %

 

Program festivala možete pogledati OVDE.


U kategoriji knjiga koje su ostvarile naučni doprinos ravnopravno su nagrađena tri izdanja:Globalna nejadnakost, autora Branka Milanovića (izdavač: Akademska knjiga, Novi Sad), Srbi u Habzburškoj monarhiji 1 i 2, grupe autora: Goran Vasin, Dejan Mikavica, Nenad Lemajić i Nenad Ninković (izdavači: Priometej i Radio televizija Vojvodine, Novi Sad) i Srpsko zidno slikarstvo u zemljama Lazarevića i Brankovića, autora Tatjane Starodubcev (izdavači: Univerzitet u Beogradu, Filozofski faklutet, Institut za istoriju umetnosti).

U kategoriji knjiga koje su doprinele inovativnoj obrazovnoj praksi nagrađena je knjiga Pupin (1854-1935), koju je priredila Aleksandra Ninković-Tašić (izdavač: Istorijski muzej Srbije).

U kategoriji vrednog reprint izdanja stare knjige ili stare građe čija vrednost i aktuelnost odolevaju vremenu, nagrade su ravnopravno podelile dve knjige: Povelja kralja Milutina manastiru Banjska (u dve knjige), priređivača Đorđa Trifunovića (izdavač: Službeni glasnik, Beograd) i Kvantitativni opis strukture srpskog jezika (u osam tomova), autora Đorđa Kostića (izdavač: Službeni glasnik, Beograd).

Posebno priznanje za umetnički utisak i kvalitet izdanja dobila je knjiga: Zelena - istorija jedne boje, autora Mišela Pasturoa (izdavač: Službeni glasnik, Beograd).


Нема коментара:

Постави коментар