понедељак, 15. мај 2017.

НАЦИОНАЛНИ БАЛЕТ ШПАНИЈЕ


Након величанственог гостовања 2014.године, Национални балет Шпаније, у свету најпознатија шпанска плесна формација плесачких краљева и краљица, спрема се за нови сензационални успех на сцени Велике дворане Сава Центра 4. јуна 2017. године.

Национални балет Шпаније је грандиозна структура која на врхунском уметничком нивоу афирмише највеће вредности балетске уметности, чува и представља традицију шпанске класичне плесне школе фламенко, музику и игру насталу у Андалузији у 18. веку не само у овом плесу, него и у зарзуели, и у грациозном ескуела болеру, који су претопљени током 18. века од француских и италијанских плесова у шпански стил.
Министарства културе Шпаније је основало балет 1978. године,  и  већ 39 година популаризује фламенко, плес који је УНЕСКО прогласио за нематеријалну светску баштину. Има своју зграду у Мадриду и данас је ту и културни центар и ботанички угао.    Уз име Националног балета Шпаније везује се стваралаштво великих плесачa Антонија Гадеса, Хоакина Кортеса, Еве Јервавуене, Хосеа Антонија, Кармен Амаје, Ауроре Понс, Нане Лорке, Аиде Гомес и много других.

Поштоваоци страсног фламенка имаће прилику да у једном спектаклу гледају четири представе које заустављају дах. Више од 40 врхунских плесача уз пратњу десетине музичара извешће пред српском  публиком, по први пут Болеро на музику Мориса Равела, Ритмос, Солеа дел Мантон и Аленто. Кореографију потписују Алберто Лорка, Бланка дел Реј, Рафаел Агилар и Антонио Нахаро, који је и уметнички директор балета.  

Ритмични ударци потпетица , богато украшени костими , емотивни плесови уз звуке живе музике и десетине кастањета у рукама плесача –  подићи ће температуру у сали и запалити сцену. Гледаоци ће бити буквално захваћени пожаром најстраснијих игара и заувек остати заљубљени у врели шпански темперамент и прекрасни фламенко.

Високо плесно мајсторство, изузетно раскошни костими и сценографија, осећајна и страсна музика, емблематична дела и инспиративни спектакли су део формуле Националног балета  Шпаније, која тера безбројне поштоваоце по свету да га увек изнова гледају.

Нема коментара:

Постави коментар