петак, 12. мај 2017.

XIV Noć muzeja u Beogradu: Magija neispričanih priča




Četrnaesti put za redom Noć muzeja razdrmaće Beograd novim, neotkrivenim prostorima i pričama koje će premijerno biti ispričane 20. maja od 17 do 1, iza ponoći.

Najposećenija manifestacija kulture, tradicionalno treće majske subote, predstaviće program na 67 lokacija, od čega 12 premijernih „VIASAT neispričanih priča“, i 136 dešavanja samo u Beogradu.




Zemlja partner  XIV Noći muzeja, Republika Koreja, premijerno će predstaviti izložbu „Tajno nasleđe“ koja je prošle godine gostovala u depandansu najvećeg muzeja na svetu – Luvru, u Muzeju dekorativne umetnosti u Parizu. Zbog toga će svi oni koji se 20. maja nađu u UK Parobrod, kaže šarmantna predstavnica korejske ambasada Džu Jong Song, imati jedinstvenu priliku da vide izložbu korejske umetnica He Sun Li, koja je kreirala modele inspirisane hanbokom - tradicionalnom korejskom nošnjom. Evropljani i tako Koreju doživljavaju kao nešto mistično, pa eto tek da se još malo doda ulja na vatru. Kaže da je ova izložba uz Dane korejske kulture došla u pravo vreme, ali i premašilo njena očekivanja. 


Tvorac ove manifestacija Ana Petrović je istakla da je Noć muzeja dokaz da jedna kulturna organizacija može biti samoodrživa, samofinansirajuća. 


Dečija tura je na dvanaest lokacija, a organizatori preporučuju radionice u Anatomskom muzeju Veterinarskog fakulteta. Ludo će biti i u Paviljonu Cvjete Zuzorić gde će se zainteresovani pozabaviti istorijom igračaka i načinima njihove izrade. Ko je rekao Đepeto?


Na 50. godišnjicu od objavljivanja u celosti romana „Majstor i Margarita“, Mihaila Bulgakova, u Ruskom domu će biti ekskluzivno predstavljena izložba „Rukopisi ne gore“ o ovom „romanu nad romanima“ i njegovom piscu. Ova izložba priprema se od oktobra meseca. Priču će upotpuniti radovi mnogostruko nagrađivane umetnice-fotografkinje, kustoskinje Doma Mihaila Bulgakova iz Moskve, Jelene Martinjik koja samo za tu priliku dolazi u Beograd. Svi obožavaoci ove kultne knjige, za mnom u Ruski dom!



Ljubitelji psihologije, ali i oni koji su oduvek želeli da saznaju o životu i revolucionarnim učenjima Sigmunda Frojda i Karla Gustava Junga, u Doktorovoj kuli u okviru Noći muzeja dobiće priliku da upoznaju hronologiju njihovih života i stvaralaštva, susret, duboko prijateljstvo, saradnju i razlaz. Autori izložbe su Dragana Mihajlović i Vuka Jeremić. Na tridesetak plakata videćete odlomke iz prepiske Junga i Froida, kjige, fotografiije kolega, ali i pacijentkinja i životnih saputnica. I sve to u vreme kada je kod nas izdana čudesna Jungova Crvena knjiga. Otrkićete vezu psihoanalize i nadrealizma. Videćete rekonstrukciju njihovih ordinacija i moći da saznate zašto je Froid prednost davao kauču, a Jung više preferirao fotelju. I Jung je imao svoju kulu (Bolingen), a postojala je još jedna. Saznaćete već... 


Četrnaesta Noć muzeja obeležava stogodišnjicu Oktobarske revolucije iz ugla zanimljive priče burnih ljubavnih života vođa i revolucionara. Od Lenjina, Trockog, Kastra i mnogih drugih obrađena je tema onih koji su se voleli u svim tačkama dok je svet goreo. Koliko su ljubavnice i ljubavnici revolucionara i revolucionarki svojim poljupcima uticali na tokove revolucije saznaće svi oni koji 20. maja dođu u Parobrod i pogledaju izložbu pod nazivom „Ljubav i revolucija“. 

Ispred Viasat History pozdravila nas je Katarina Đorđević i rekla da sarađuju već osam godina. Viasat History je nacionalni sponzor ove kulturne manifestacije. 


Zainteresovane poziva na srpsku seriju "Bouns"-Institut za anatomiju. Videćete kosti stare nekoliko vekova, upoznati se sa vrstama povreda tokom istorije, saznati kako izgleda rimski hirurški instrumenti... Naše kosti su kao sveska ili ekran mobilnog telefona. Na njima život piše poruke o nama. Na osnovu kostiju može da se zaključi pol, starost, pol, približna telesna visina,  patološke promene na kostima, pomalo i način života, te i način smrti. Izložba nosi naziv "Noćna smena u drevnom urgentnom centru". Saznaćete i da je operacija mozga je postojala u praistoriji!

 

Jedna od najlepših žena svog vremena, po svemu jedinstvena pojava u našoj kinematografiji - velika glumica Olivera Marković, u Noći muzeja, u Jugoslovenskoj kinoteci biće predstavljena izbliza istakoa je Marijan Vujović. Izložba „Olivera Marković, svetlucanje“ dočaraće kroz uloge na filmu, pozorištu i televiziji njenu nepobitnu bezvremenost. Mlađi će saznati da je bila i odlična pevačica. Moći ćete da pogledate i Legat Karla Maldena (Mladena Sekulovića 1912-2009).


Sedamdeset godina od uvođenja prvog trolejbusa (1947.), po rečima Srbobranke Udiparpović ,prilika je za jednu lepu beogradsku priču kroz retrospektivu originalnih fotografija i vozila ispričaće muzej „Kovačnica GSP“ iz XIX veka. Posetioci će imati priliku da saznaju koliko je revolucionarno trolejbus izgledao na ulicama prestonice kada se pojavio a sve to u autentičnom ambijentu sa početka 20. veka, gde će biti izloženo više od 25 mašina i brojni ručni kovački alati. GSP je u Noći muzeja već peti put. Dodaje u vreme održavanje manifestacije ulaznica je i karta za prevoz. 


Na košarkaškim terenima Crvene zvezde na Kalemegdanu, u Noći muzeja će se plesati u stilu ranih šezdesetih i brilijantina a sve to na MTS plesnom podijumu-Back to the 60-th!. Pored učenja prvih koraka rokenrola i bugija-vugija, posetiocima će biti otvorena i vrata klupske kuće, gde će biti izloženi trofeji, fotografije i mnoge druge vrednosti koje čine istorijat ovog kluba. Najveći doživljaj biće prisustvo sportskih asova, koji će uveličati ovaj događaj posvećen našem čuvenom klubu. Mts već 11 godinu sarađuje sa Noći muzeja, istakla je Ljubica Zarubica.


Ako vam se msučilo ovo šućmurasto vreme i ne možete da nazrete more u kalendaru imamo rešenje za vas. U Noći muzeja upoznajemo vas sa čudesnim svetom dubokih voda. Upoznajte u Javni akvarijum i tropikarijum Beograd čitavu lepezu reptila, ptica, insekata i amfibija u njihovim prirodnim staništima Amazona, Crvenog i Jadranskog mora i afričkih jezera.

 

Tokom svoje 80 godina duge istorije, Beogradski sajam (1957.) je ugostio sve viđene i one koji su želeli da budu viđeni istakla je Ljuba Stambolić. U XIV Noći muzeja, posetiocima će premijerno biti predstavljena izložba „Mesto koje je video ceo svet“ sa ciljem da skrene pažnju na najveće utakmice, izložbe, skupove i pozorišne predstave koje su se u dugoj istoriji odigrale upravo na Beogradskom sajmu. Kroz izložbu fotografija posvećenu jubileju ovog kultnog mesta i izložbu umetničkih slika koje su za kolekciju 

 

Beogradskog sajma slikali naši najpoznatiji umetnici kao što su Petar Omčikus i Peđa Milosavljević, Noć muzeja želi da skrene pažnju na istorijsku vrednost ove divne građevine. Ovde je održano evropsko prvenstvo u košarci na kojem smo osvojili prvu medalju, modne revije i koncerti, a zainteresovani će moći da naprave selfi pored Titovog fiće. 

 

Još jedna neispričana priča o Beogradskom sajmu, biće predstavljena u Konaku kneginje Ljubice 20. maja. Od svog nastanka 1937. godine Beogradsko sajmište predstavljalo je „prozor u svet“, mesto na kojem su Beograđani mogli da vide najnovija industrijska i tehnološka dostignuća, aero-izložbe i izložbe automobila, nastupe kulturno-umetničkih društava i čuju simfonijske koncerte. Izložba „Beogradski sajam - Povratak u budućnost“ ispričaće priču prve četiri godine postojanja sajmišta, do trenutka nastanka najvećeg koncentracionog logora Jugoslavije.


U godini kada se navršava 50 godina remek-dela srpske kinematografije, filma „Skupljači perja“, i kada se ovaj film prikazuje u Kanu, Noć muzeja obeležiće jubilej prikazivanjem ovog filma u autentičnom amfiteatru Fakulteta veterinarske medicine. Najraznovrsniji skeleti domaćih i divljih sisara, ptica i riba, od kita preko konja pa do sitnijih životinja biće predstavljeni u ovom magičnom ambijentu, a posetioci će moći da vide i posebno pripremljenu izložbu o pernatim životinjama. I to nije sve, specijalno za Noć muzeja, biće organizovana radionica gde će najmlađi učiti da crtaju pera, gnezda i jaja ptica i delove tela domaćih životinja. 


Moći ćete da se upoznate i sa svim avanture majmuna Samija, simbola Beo Zoo Vrta.

 

U Noći muzeja ekskluzivno i premijerno, u Muzeju srpskog lekarskog društva, biće predstavljena izložba „Veliki bum vibrato terapije“. Jedan od najstarijih Kurana iz XVI veka biće izložen samo 20. maja u Šejh Mustafinom turbetu na Dorćolu. 

Panorama sa krivog tornja Crkve Sv. Ante Padovanskog na Crvenom krstu

Vođene ture kroz „krivi toranj beogradski“ visok 52 metra čekaju na prve posetioce Crkve Sv. Ante Padovanskog na Crvenom krstu u Noći muzeja. Videćete i Plečnikove nacrte za ovo zdanje, saznaćete zaštoi se nakrivio. Pogledajte oltar jer vas tamo čeka bronzani kip čiji je autor Ivan Meštorović.


Ove noći moći ćete da posetite u Beogradsku sinagogu, za koju je kamen temeljac postavio kralj Aleksandar I još davne 1921. godine. Imaćete priliku da učestvujete u ispraćaju Šabata zajedno s Rabinom, koji ne samo da je otvorio vrata ovog svetog zdanja za sve nas već nas ovom prilikom i poziva:

„Onaj koji želi da uđe u svetost dana mora najpre da napusti svetovnost zahuktalog života. Za zalaskom sunca Kraljica se sprema da ode. Kada su nebesa tamna i pojave se zvezde, Šabat je završen. Vreme je za Avdalu, molitvu koja nas uvodi u novu nedelju. Udišite miris začina i uživajte u poslednjem ukusu raja. Gledajte u sveću i razmišljajte o tome kako će ovaj dan obasjati nadolazeću nedelju“. Za sva pitanja koja se rode u vašim dušama, rabin Isak Asiel je tu da da odgovor.

VREME: 20.45: Okupljanje i ulazak u Sinagogu, služba Avdala, a nakon toga razgovor sa Rabinom.

 Ovo su sadržaj koji odstupaju od satnice manifestacije:

16:45 –  ispred Paviljona Cvijeta Zuzorić  - "The International Belgrade Singers" hor
17 –  Vojni muzej  – Fanfare i Umetnički ansambl „Stanislav Binički“
17 i 18:30 –  Crkva Sv. Ante Padovanskog  – vođene ture fra Ilije Alandžaka, u 18 časova liturgija
17:30 –  Veterinarski fakultet : Prva projekcija „Skupljača perja“
17 – 20 –  Zološki vrt Beograda
17 – 22 –  Galerija RTS-a
17 – 00 –  Novo groblje
17 – 00 –  Beogradska Nadbiskupija
19 i 21 -  Legat Petra Lubarde: Stručno vođenje kroz postavku
20 – 01 –  Jevrejsko sefardsko groblje
20:45 – 01 –  Beogradska sinagoga
21 – 23 –  Galerija Štab: razgovor sa epidemiologom o HIV-u, performans u 21č


Ulaznice za Noć muzeja, po pretprodajnoj ceni od 450 dinara, mogu se kupiti na svim Eventim prodajnim mestima, dok će na dan manifestacije cena iznositi 500 RSD. Kao i ranijih godina, jedna karta za Noć muzeja važi za po jedan ulazak na sve lokacije u Beogradu. Deca do 5 godina, uz pratnju roditelja, ne plaćaju ulaznicu. Uz veliku podršku Sekretarijata za javni prevoz, karta Noći muzeja važi kao vozna isprava u Beogradu na svim linijama javnog prevoza 20. maja od 16 časova pa sve do ponoći.


Noć muzeja predstavlja jedinstven kulturni spektakl u više od 120 gradova širom sveta, među kojima je od 2005. godine i Beograd. Prva Noć muzeja, održana u 5 beogradskih muzeja i galerija, uspela je da animira više od 4.000 posetilaca, dok je za deset godina taj broj narastao na neverovatnih 500.000 ulazaka u muzeje na skoro 200 lokacija u više od 60 gradova i mesta širom Srbije.


Viasat History je ponosni sponzor manifestacije „Noć muzeja“ već osam godina. Ovaj kanal se nalazi u vlasništvu internacionalne kompanije Viasat World, koja ima 100 miliona pretplatnika i proizvodi i distribuira najkvalitetnije zabavne sadržaje kroz 24 dokumentarna, filmska i sportska kanala, u 47 zemalja. Pored kanala Viasat History, kompanija je na našem tržištu prisutna i sa kanalima TV1000, Viasat Explore, Viasat Nature i Viasat History/Nature HD.


Prijatelj XIV Noći muzeja je mts, koji je sponzor manifestacije 11. put za redom. Već tradicionalni sponzori i podrška su: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, kompanija Coca-Cola, Bambi, Moja Kravica Milkshake i štamparija Grafix.

Нема коментара:

Постави коментар