петак, 5. мај 2017.

Beogradska premijera filma SNEVANI SNEGOVI


Dvorana Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6

Petak, 5. maj 21.00
Beogradska premijera filma 
SNEVANI SNEGOVI (Srbija, Mađarska) 2017, 113`

režija: Zoltan Bičkei

Godine 1680. u doba snevanih snegova (arhaično ime decembra) nakon najezde Turaka, u apokaliptičnoj pustoši ispražnjene Bačke, nema nigde nikoga na više dana hoda. U ovoj situaciji, koja liči na “kraj vremena” vidimo dramu ljudskog roda, koji nema “svoda” iznad glave i ne zna da započne nov život. Beketovska situacija. 
Među ruševnim zidovima monumentalne opustele crkve, Dijak, Hromi i Jednooki, koji su se oslobodili turskog ropstva, u potrazi su za davno izgubljenom postojbinom. Vezani su istom sudbinom gubitnika: sakati vojnik kao zatočenik junačkih gestova, dijak – zatočenik sholastičkih znanja i njihov sluga - zatočenik svoje strasti prema zemlji. Šta se u takvim okolnostima može učiniti? Odakle krenuti, kada jedna civilizacija doživi svoj krah? Predstoji im borba za novu životnu šansu.



Snimanje filma je počelo još na leto 2009. godine, a tom prilikom je reditelj i scenarista Zoltan Bičkei za dnevni list Danas izjavio: 
 „U predvorju stvaranja za mene je presudna slutnja, vizija, slika. Ponekad u okovima zvuka, ponekad, pak same tišine. One tišine iz koje sve nastaje, koja upija u sebe i sam beskraj i beskonačno mnoštvo zvukova, iznutra prožimajući i reditelja i Panonsku niziju, u kojoj se odvija ovaj film. Ali, upravo ovim filmom valja nekako nadvladati tu samrtnu, gluvu tišinu. Uzneti se nad tim zaglušujućim mukom propadanja. Jer Bačka, opustela nakon turske najezde, odiše pravom apokaliptičnom atmosferom.“

Film je nastao u srpsko-mađarskoj produkciji iza koje stoje produkcijske kuće Arbos (Srbija), Lumiere (Mađarska) i FilmArt (Mađarska). U filmu glume Nandor Silađi, Mikloš B. Sekelj, Friđeš Kovač, Anita TotĐerđ Barko,Laslo ČendešJanoš Merč i drugi. Direktor fotografije je Jovan Milinov, dok je montažer Aleksandar Komnenović. Za scenografiju je bio zadužen Saša Senković, a za kostim Ibolja Morvai. Trajanje filma je 113 minuta.



Snevani snegovi su premijerno prikazani u Mađarskoj 30. marta ove godine, nakon čega su, tokom aprila, usledile projekcije u Novom SaduKanjižiSubotici… 
Beogradska premijera je zakazana za petak, 5. maj, u Dvorani kulturnog centra Beograda. Projekcija počinje u 21 čas. Detaljnije o filmu možete da se informišete na zvaničnom sajtu.

Нема коментара:

Постави коментар