понедељак, 29. мај 2017.

Предавање: Мона Лиза и Супермен: Џон Кенеди и "нова граница" културе


понедељак, 29. мај 2017. у 17:00
ДОБ//Амерички кутак
Говори: проф. др Симона Чупић


Овим предавањем Амерички кутак Београд започиње програм посвећен обележавању стогодишњице рођења 35. председника САД-а, Џона Ф. Кенедија (1917-1963). Молимо вас да своје присуство потврдите на beograd@americancorners.rs.

На предавању ће бити речи о клими у САД почетком седме деценије када није више било сумње да је Америка светска сила, али требало је утврдити и идеју о цивилизацијском лидерству. У промовисању те идеје потенцијал јавне представе о Џону Кенедију био је драгоцен – човек који држи до етикеције и манира, млад али зрео интелектуалац, онај са којим је почињала нова епоха.

Пажљиво планирана културна политика у време његовог мандата почивала је на слогану чувеног песника Роберта Фроста: „Поезија као снага”. Низ догађаја из културе који ће обележити Кенедијев мандат имаће и веома значајну политичку димензију, одевену у форму уметничког.

Током наредних недеља публика ће, између осталог, имати прилику да гледа филмове, разговара о књигама, сазна више о споменичком комплексу у Даласу, као и библиотеци Џона Ф. Кенедија у Бостону. Детаљније информације ће благовремено уследити.

Нема коментара:

Постави коментар