четвртак, 11. мај 2017.

JUČER SAM SE SJETIO PLAVE U UK VUK




U okviru svog pograma „Artšverc“, Kulturni centar Baraka organizuje izvođenje predstave „Jučer sam se sjetio plave“ u režiji Petre Radin i izvođenju zagrebačkog Kazališta slijepih i slabovidih „Novi život“. Ovo pozorište ove godine puni 69. godina i jedno je od najstarijih tog tipa. Po stažu svakako, a nikako po duhu. Prvi put su u Beogradu i drago im je zbog toga!


Shvatljivo i sveobuhvatno obrađena temu slepila. Kako onog koje je osobu pratilo od rođenja, tako i onog koje je posledica neke nezgode ili bolesti. O bojama koje pamte i koje vole ili ne vole. Istaknuto s koliko prerasuda i nerazumevanja okolina tretira slepe i slabovide. Kako danas kada imaju i elektronska pomagala i službene pse, da štap nije jedino sredstvo snalaženja i komunikacije. U svetu koji ima sve manje strpljena za bilo šta, a komoli za različitost i kamoli za čovečnost.

Gluma odlična, muzička pratnja prigodna (Pink Floid-Mračna strana Meseca). I u publici je bilo dosta slepih i slabovidih. Uglavnom su odobravali dešavanja na sceni i deluje da su se dobro zabavljali. Izašavšu iz sale još dugo sam razmišljao o temi. A kad to teatar uspe misija je izvršena. 

Prvi utisak čoveka koji nešto izgubi, nekog dragog ili sam bude ograničen uvršenju svakofnevnih aktivnosti je pomisao: srušio mi se svet! A onda dolazi mukotrpna faza adaptiranja na novonastalu situaciju. Tek kad izgubimo ono što imamo počinjemo to da cenimo. Pre toga uzimamo to zdravo za gotovo!



Rečima jednog od glumaca u predstavi, Vojina Perića: 

„Što je sljepoća?

Fizičko obesvjetljenje i svijet u kojem boje poprimaju sinestezijske oblike stvarajući poseban „kolorit“, ili buljenje zdravih očiju i neprepoznavanje drugih i drugačijih. Ona fizička i najčešće „gledana“, najgora je onima kojima se dogodila, no ona druga, ona koja se ne vidi, a zasljepljuje svojim „gledištima“, razboljeva sve oko sebe i uvodi nas u mrak kroz  koji ni sunce nema nikakvih šansi.“


Kazalište slijepih i slabovidih „Novi život“ osnovano je 1948. godine od kada zbog, svog raznovrsnog programa, gostuje širom sveta i posvećeno se bavi i alternativnim predstavama i istraživačkim projektima. Iako osnovano pre skoro sedamdeset godina, Kazalište „Novi život“  nikada do sada nije nastupalo u Beogradu. Za ovaj premijerni potez zaslužna je saradnja koju je Kulturni centar Baraka uspostavio sa Kazalištom prilikom organizacije „Artšverca“ u Zagrebu. Tada je, naime, Kazalište, na svojoj sceni „Vidra“ ugostilo Kulturni centar Baraka koji je organizovao izvođenje predstave „Beton mahala“ u Zagrebu. 




Predstava „Jučer sam se sjetio plave“ se izvodi 13. maja u 20 časova, u Ustanovi kulture Vuk Karadžić na Velikoj sceni.


Podrška događaja “ Fondacije Ana i Vlade Divac “  koja ove godine obeležava desetogodišnjicu rada pod sloganom „ Slavimo solidarnost “ kroz seriju događaja i manifestacija koji imaju za cilj da podsete na brojne primere solidarnosti koje smo kao društvo pokazali i da promovišu ovu univerzalnu ljudsku vrednost i potrebu za njom.

Нема коментара:

Постави коментар