субота, 17. новембар 2018.

Francusko-srpski filmski susreti #3



Već tri godine, Francuski institut u Srbiji ohrabruje i podržava potpisivanje sporazuma o koprodukciji koji će biti potpisan između Filmskog centra Srbije i Nacionalnog centra za film i pokretne slike u Francuskoj.

Tokom tri dana, prilikom trajanja Festivala autorskog filma, u saradnji sa ACID, Filmskim centrom Srbije i MegaCom Film, Francuski institut u Srbiji poziva filmske aktere iz Francuske kako bi se upoznali i uspostavili saradnju sa svojim kolegama iz Srbije.

Za ovo treće izdanje, priredićemo nov program pod nazivom „Filmski susreti i Festival autorskog filma na turneji“ sa predstavljanjem filma Makala reditelja Emanuela Gra, koji je dobio nagradu Semaine de la critique na Kanskom festivalu 2017. godine, Specijalnu nagradu Festivala autorskog filma 2017, a koji će biti prikazan u Gornjem Milanovcu, na Paliću i u Kragujevcu.

ACID će tokom festivala i susreta predstaviti univerzitet ACID-POP. Kao na radničkom univerzitetu, radi se nizu debata tokom čitave godine organizovanih u saradnji sa prikazivačima koji su ACIDovi partneri u Francuskoj. Svaka filmska seansa odabrana je od strane reditelja iz ACIDa i odvija se kako sledi: dijalog na temu koju film obrađuje, prikazivanje filma, razgovor sa publikom. ACID nam je predložio da sa srpskom publikom podelimo ovu novu inicijativu koja približava filmske autore i filmofile, umetnost i ideje, Francusku i Srbiju.

Makala (FRA, dokumentarni, 2017, 97’)
Režija: Emanuel Gra
Igraju: Kabvita Kasongo, Lidi Kasongo
Produckija: Bathysphère

U Kongu, mladić sa sela nada se boljem životu i razmišlja kako bi mogao da obezbedi bolju budućnost svojoj porodici. Od resursa ima svoje ruke i čeličnu volju. Krenuvši na opasan i iscrpljujući put kako bi prodavao plodove svog rada, shvatiće koliko vredi njegov trud i koja je cena njegovih snova.

Selekcija ACID filmova koji će biti prikazani u okviru Festivala autorskog filma:
Un Violent désir de bonheur – Clément Schneider
Seule à mon mariage – Marta Bergman
Il se passe quelque chose – Anne Alix
Cassandro – Mare Losier
Thunder Road – Jim Cummings

Više lokacija

Od 27. do 30. novembra 2018.

Нема коментара:

Постави коментар