четвртак, 15. новембар 2018.

ČUDESAN ŽIVOT DIPLOMIRANIH KNJIŽEVNIKA Alesandra Karere



Po obimu nevelika, ova knjiga  (146 str.) se ispostavila kao zanimljivo otkriće. Zahvaljujući, naravno, profesionalnoj sugestiji. 

Od 1993. godine, kada je prvi put objavljen, ovaj roman je doživeo čak sedam izdanja.

Sam naslov u sebi nosi rafiniranu ironiju, budući da svi znamo kakva sudbina očekuje diplomirane književnike u ovim smutnim vremenima. Iako ovo zvanje zvuči poput sinonim-nonsesa, prisetimo se živimo u vremenima kada se svako hvata pera, penkala ili tastature... Artija trpi sve...

Ovo je ujedno i prvo delo Alesandra Karere koje prevedeno na srpski jezik u  izdanju IK Prometej, edicija Plaža. Ne dajte da vas ovo obmane, jer ne radi se o nikakvoj trivijalnoj, ali svakako o vrlo duhovitoj i sočnoj knjizi punoj vrcavosti, zapitanosti i apeninske satire. Imajte na umu da ju je napisao teoriski filozof, ali relaksirani i sklon latinskoj opuštenosti i estetici, da ne kažem maštariji (navodim kao primer seksualne i ustaljene - prema uniformama i prema identičnoj množini). 

Urnebesna, zamršena priča zasnovana na komici situacije koja je danas vrlo aktuelna a to je zamena identieta. Renato, sredovečni profesor književnosti, zaposlen je u jednoj školi. Jednog dana odluči da promeni kurs svog, do tada učmalog života, tako što će završiti kurs za prodavca lekovitom glinom. Jer, poznato je da ilovača sve leči čak i glupost. 

Iz tog razloga angažuje Rina, nezaposlenog mladog dioplomiranog profesora literature, da se preseli u njegov stan i zauzme njegovo mesto kao lažni bolesnik. 

U priču se volšebno i sukcesivno upliću bliznakinje -prvo doktorka Rozamarija, a potom  i njena sestra,Marijaroza, diplomirana književnica-striptizeta u uniformi policajke, koje na nesvakidašnji način postaju deo Rinovog života, živeći u zabludi da je on Renato… 

Ali, to nije sve. Tu je i vlasnik kineskog restorana za kog Rino smišlja poruke za „kolačiće sudbine“ i junačka odbrana jedne škole kojoj preti kataklizma zbog traljave reforme. 

Šta će se dogoditi kada Renatovi prijatelji dođu u posetu bolesnom kolegi, a ne zateknu ga u stanu, i kada šef kineskog restorana dođe po svoju porudžbinu, dvehiljade "poruka sreće", koje jedan od diplomiranih književnika treba da sroči, saznaćete ako pročitate do kraja ovaj roman, pun smeha, zabave, intrige... 

Ako knjigu kupite odmah i započnete da je čitate saznaćete i zašto policajci idu u paru i zašto je Evropska unija bolećljiva i slaba na novonastale zemlje koje je teško pronaći na geografskoj karti. 

Alesandro Karera rođen je 1954. godine u Italiji, gde je diplomirao teorijsku filozofiju. Profesor je italijanske i komparativne književnosti na Univerzitetu u Hjustonu, a predavao je i na univerzitetima u Njujorku i Kanadi.

Objavljivao je prozu i poeziju, ali i dela iz teorije književnosti, filozofije i muzikologije, među kojima se ističu „Muzika i psiha“, „Dokle je stigao strašni sud“, „Savršena mlada“ i „Čudesan život diplomiranih književnika“.

Нема коментара:

Постави коментар