уторак, 27. новембар 2018.

Драма Народног позоришта на једном од најзначајнијих фестивала у Европи



( Kлуж, Румунија)

Драма Народног позоришта представила се  синоћ са представом „Родољупци“ Ј. С. Поповића, у режији Андраша Урбана,  на једном од најзначајнијих  фестивала  у Европи, Интернационалном позоришном фестивалу „Интерференцес“ у Kлужу ( Румунија).

 На фестивалу у Kлужу поред  Драме НП у Београду у селекцији су изузетно значајни европски театри: Volkstheater  из Аустрије, Schaubuhne am Lehnniner из Немачке, Baltic House  из Русије, Пиколо театар и Театар Европа из Италију, Kлаипеда  Драма театар из Литваније, Народно позориште из Будимпеште и Народно позориште из Атине. Редитељи представа које су у селекцији су Ана Бадора, Чаба Хорват, Лук Персевал, Еимунтас Некрошиус, Статис Ливатхинос...

Шести  међународни фестивал у Kлужу, који се одржава у згради мађарске опере и театра, је с обзиром на изузетну селекцију један од најзначајнијих  међународних фестивала на којима је Драма Народног позоришта гостовала у последњих неколико година.


У препуној сали која има преко 800 места,  за ову представу владало је велико интересовање, публика је представу и глумце поздравила великим аплаузом. У сали су се могли видети многи познати продуценти и битни људи из Немачке, Француске, Русије...

Урбанова представа познатог Стеријиног комада је заправо модерна верзија, постављена из угла данашњег времена,  представа о насиљу, полтронству, манипулацији, пуна бруталног насиља, слика трагичне реалности коју нисмо у стању да променимо.

Ансамбл Народног позоришта је на најбољи могучи начин репрезентовало српску културу и позорште а глумци су играли надахнуто, најтананијом прецизношћу коју је сам редитељ поставио. Били су понос нашег театра на изузетно јаком, значајном фестивалу и веома великој конкуренцији.

У представи су играли: Слободан Бештић, Анастасиа Мандић, Сузана Лукић, Павле Јеринић, Нела Михаиловић, Хаџи Ненад Маричић, НиколаВујовић, Бранко Јеринић, Зпоран Kарајић и Бојан Kривокапић.

Драматурзи су Славко Милановић и Сузана Вуковић, композиторка је Ирена Поповић Драговић а котимографкиња Марина Сремац.

Нема коментара:

Постави коментар