четвртак, 22. новембар 2018.

Otvaranje izložbe studenata "Mikrokosmos grada" u Galeriji FLU





Mikrokosmos grada


Projekat Master studenata FLU 2018.
Kustos i mentor: Prof. Jelena Todorovic
Gradovi, poput snova, sačinjeni su od žudnji i strepnji (Nevidljvi gradovi Italo Kalvino)

Svaki grad je dvostruki prostor. Istovremeno to je realni, vidljivi grad, i onaj neuhvatljivi  skup odraza koji grade bit jednog mesta. Nijedan grad ne opisuju samo puki fizički okviri, oni čine tek njegovu ljušturu i tvore samo grube osnovne obrise.  

Grad je mnogo više od topografije, on je složeniji od urednog niza površina pohranjenih pod katastarskim šiframa, veći i kompleksniji nego i najsofisticiranija mreža saobraćaja upisana na njegovoj teritoriji. Istinski opis grada nadilazi moć svakog kartografa, jer je  uisitnu palimpsest naših doživljaja, sačinjen od naših snova i žudnji, deo naših sećanja ali i zaborava. Njegove međe nisu geografske, njih čine impresije koje su vekovima taložili različiti žitelji. Upravo taj nematerijalni deo grada čini njegovu pravu suštinu. Smešteni na večnoj međi stvarnosti i uobrazilje gradovi definišu jedan poseban vid graničnog prostora. 

Upravo iz tih razloga, započet je interdisciplinarni teorijsko-umetnički projekat usmeren na istraživanje prostora i vremena grada. Rad na kursu/projektu je bio kombinacija predavanja o konceptu vremena i grada, naučno-arhivskih istraživanja, umetničkih istraživanja i kreativnog rada. Tokom celog letnjeg semestra kurs je bio oblikovan  kombinacijom teorijskih predavanja, istraživanja vremena i prostora grada, vizuelnog materijala vezanog za prošlost datog urbanog prostora i individualnih umetničkih istraživanja.

U toku školske 2017/18. godine studenti su istraživali prostor grada posebno one delove gde su različite međe istorije najvidljivije. Tražili su mesta gde je najočitiji proces večitog nastajanje i nestajanja urbanog tkiva. Na kraju temeljnog istraživanja njihovi radovi sada opisuju realne i imaginarne granice grada, prostore sećanja i zaborava.

Нема коментара:

Постави коментар