петак, 23. новембар 2018.

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БЕОГРАДУ И НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА У БУДИМПЕШТИ




Споразум о сарадњи између Народног позоришта у Београду и Народног позоришта у Будимпешти потписан је 23. новембра уочи дводневног гостовања тог угледног мађарског театра у српској престоници.

Тим уговором, који су потписали в.д. управника Националног театра Ивана Вујић и њен колега Атила Видњански предвиђено је проширење и унапређење уметничке сарадње, на основу заједничких интереса.

Обраћајући се присутним представницима медија, госпођа Вујић је, између осталог, казала да ће на тај начин, бити омогућени најбољи услови за међународну позоришну и уметничку сарадњу која подразумева размену представа, аутора, уметника и других стручњака, заједничку продукцију представа као и друге облике сарадње који су од интереса за оба позоришта.

Истакла је да је веома поносна и срећна што први документ, као челни човек Народног позоришта, потписује управо са драгим мађарским колегом, који је, такође редитељ, као и она. 

Видњански је изразио задовољство потписаним споразумом, поручивши да је сигуран да ће они допринети подизању сарадње на виши ниво.

„Човек не може тако лако наћи пријатеље. У ових шест година колико радим у овом позоришту, ми смо, ипак, успели да нађемо много добрих пријатеља, а данас смо нашли још једне, овде у Народном позоришту у Београду. Људи који раде у култури требају да се повезују и да сарађују”, рекао је Видњански.

Он је подсетио да је представа „Родољупци“, по тексту Јована Стерије Поповића, у режији Андраша Урбана, 14. априла 2016. године с великим успехом гостовала у Народном позоришту у Будимпешти, у оквиру трећег „MITEM”-а (Madách International Theatre Meeting) и најавио да ће на том фестивалу, следеће године, такође у априлу, мађарска публика бити у прилици да погледа Чеховљевог „Иванова“, у режији Татјане Мандић Ригонат. 

Народно позориште у Будимпешти, које гостује у Београду у оквиру манифестације „Недеља мађарске културе у Србији“, извешће две представе на Великој сцени Народног позоришта.

Београдска публика биће у прилици да погледа две представе у режији Атиле Видњанског које померају жанровске границе -  „Вртешка“ (23. новембра) и дан касније, „Бан Банк“.

„Вртешка“ комбинује прозу, плес и музику, а „Бан Банк“ је на граници камерног позоришта који даје прилику да се публици приближи „драмски конфликт“, „језик напетих емоција“.


Народно позориште у Будимпешти је отворено 22. августа 1837. године  под називом „Пештанско Мађарско  позориште “,  а потом  1840 године мења назив у Народног позориште које и данас егзистира. 1900 зграда је срушена, а ансамбл је наставио рад у згради  на Тргу Блаха Лујза, све до 1964. године, када  га је срушила владајућа комунистичка влада. 

Проналажење одговарајуће локације за ново национално позориште била је тема врућих дебата деценијама. Током деведесетих планирана локација новог Народног позоришта била је Ержебет Скуаре у центру града. Почела је изградња, а подземни паркинг је изграђен када је изабрана нова влада, а планови су напуштени. Они су одабрали тренутну локацију и позориште је отворено  на национални дан Републике Мађарске 15. марта 2002. године.

На репертоару су традиционална позоришна класика, савремене представе и адаптације из мађарске књижевности. Зграда је у оквиру кварта Миленијум, новог блока између Петофи и Лагиманиоси мостова. Иако није централно лоциран, ово подручје постаје један од нових културних центара у Будимпешти. Музеји попут Лудвиг музеја и Палате уметности налазе се овде.

Пројектован од стране архитекте Мариа Сиклос, Народно позориште има  619 седишта и летњу позорницу испред . Позориште је јединствено у Европи због неуобичајених  техничких могућности које нуди. 

Парк који окружује позоришну зграду препун је статуа које приказују познате мађарске глумце. Скулптуру у облику капије испред позоришта дизајнирао је савремени вајар Мiklos Melocco.

Нема коментара:

Постави коментар