понедељак, 19. новембар 2018.

Izložba crteža i slika “BEZ HORIZONTA” Milice Jovanović u Galeriji DOB


Izložba “Bez horizonta” je doktorski umetnički projekat Milice Jovanović, i sastoji se od slika i crteža nastalih na osnovu satelitskih snimaka Zemlje.

Kada gledamo naše stanište iz tačke daleko izvan njega, uobičajeni antropocentrični način razmišljanja postaje neadekvatan. Geološke strukture, koje smo skloni da razumemo kao nepomerivu i nepromenljivu pozadinu za ljudske aktivnosti, sada svojom dinamikom preuzimaju čitav kadar.
 
Pogled nam prelazi sa ljudske na geološku skalu, otvarajući prostor za istraživanje odnosa prema strukturama koje nas okružuju, i kako se taj odnos menja dobijanjem perspektive koju ljudsko telo bez posredstva tehnologije ne bi moglo iskusiti. Budući da postoje promene u sastavu površinskih slojeva Zemljine kore koje su posledica ljudskog delovanja, geolozi zaključuju da su ljudi započeli novu epohu u istoriji planete. Nije više očigledno samo to da površina planete određuje živote životinja koje je nastanjuju, već i da je jedna vrsta počela značajno da menja sastav planete. Pokušaj da se kroz likovni jezik otvore novi načini gledanja na dinamiku odnosa ljudskog i neljudskog nastaje jer je dejstvo svake „strane“ u onoj drugoj sada nemoguće zanemariti.


 
Milica Jovanović (Beograd, 1989.) završila je master i osnovne studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Slobodana Roksandića. Kao stipendista Vlade Francuske deo master studija pohađala je na Školi lepih umetnosti (École nationale supérieure des Beaux-Arts) u Parizu u klasi profesora Žan-Mišela Alberole (Jean-Michel Alberola). Dobitnica je nagrade Ljubica Cuca Sokić za slikarstvo 2012. godine. Učestvovala je na izložbama u zemlji i inostranstvu, a od 2017. godine aktivna je i kao član grupe Heavy Weather u Dablinu (Irska).



Izložba crteža i slika “BEZ HORIZONTA” Milice Jovanović

Otvaranje izložbe u utorak, 20. novembra u 19:00
Izložba traje do 7. decembra 2018.
Galerija Doma omladine Beograda



Galerija Doma omladine Beograda
Radno vreme: utorak-subota od 12:00 do 21:00;
nedeljom od 12:00 do 18:00; ponedeljkom Galerija ne radi.

Нема коментара:

Постави коментар