петак, 30. новембар 2018.

TOPLINOM NOTA PROTIV OLOVNIH OBLAKA




Fotografije i tekst: Gordan Gorunović

U Kolarčevoj zadužbini 27. novembra 2018. održan je sjajan tradicionalni koncert mešovitog hora i Gudačkog orkestara Fakulteta muzičke umetnosti. Dirigovali su Biljana Radovanović i Bojan Kljajić.


Kao solisti predstavili su se harfistkinje Jana Čubrilović i Marina Arsenijević, Marko Živković, tenor, Marko Pantelić, bariton, i Mladen Stefanović, orgulje.


Publika je prvo čula „Svenoćno bdenije” Sergeja Rahmanjinova, a zatim Koncert za harfu i orkestar Georga Fridriha Hendla. Na repertoaru je bila i „Liturgija Domestika”, opus 79, Aleksandra Grečaninova.


Besplatan ulaz privukao je veliki broj gledalaca, ali na žalost kod nas je česta praksa da ljudi podignu karte ali se ne pojave na događanju i tako onemoguće drugima koji bi prisustvovali mogućnost da budu na licu mesta. Bez obzira na sve sa bine je isporučena prava umetnost na obostrano zadovoljstvo. Bizu 100 minuta lepih nota lebdelo je u sali i rasteralo olovne oblake nad Beogradom.


Koncertna delatnost Mešovitog hora FMU-a počela je tridesetih godina prošlog veka, kada je njegovim radom rukovodio Vojislav Ilić. Izvođena dela Baha, Hendla, Pergolezija, Mocarta i Betovena imala su odlične ocene beogradske, ali i publike širom nekadašnje SFRJ. 


Novi uspeh hor je doživeo sa dirigentkinjom Darinkom Matić Marović, koja je izvođenjem raznolikog i zahtevnog repertoara, od dela baroka do savremenog doba, naročitu pažnju posećivala i kompozicijama jugoslovenskih autora. Tradiciju nastavlja i dirigentkinja Biljana Radovanović koja je napravila lepezu od duhovne do dela vokalno-instrumentalne muzike, afirmišući stvaralaštvo domaćih autora. 

U poslednjoj dekadi sa profesorkom Radovanović, ansamblom rukovodi i Dragana Jovanović. Posebna pažnja dirigenata usmerena je na učešće hora u objedinjenom umetničkim projektima, dok autentični vokalni izraz ovaj ansambl neguje u specifičnom zvuku vrhunskih dela akapela literature.



Jedno od večeri koje ću pamtiti po lepoti izvođenja kompletne ekip koja je nastupala. 

Jesen kreće ozbiljno ka još hladnijem godišnjem dobu, ali za muzičke talente neće biti nikada zime.




Нема коментара:

Постави коментар