уторак, 20. новембар 2018.

Tribina: Trauma naša priča

Tribina: Trauma naša priča

Nedelja, 25. novembar 2018. od 10:00 do 14:00
Dom omladine Beograda, sala Amerikana
Organizatori: Psihološko Savetovalište Mozaik i Schema Therapy Center Belgrade

 

Pridružite se na Tribini „Trauma naša priča“ i  čujete šta o različitim vrstama trauma imaju da kažu stručnjaci koji se bave baš tom temom. Ovo će biti prilika da „ljudi iz prakse“ podele sa zainteresovanima svoja iskustva i odgovore na pitanja publike.

Teme i učesnici tribine su:


1. Trauma bolesti i gubitka – doc. dr Tamara Klikovac
Tamara Klikovac je docent na Filozofskom fakultetu u Beogradu, saradnik Belhospis centra za palijativno zbrinjavanje i savetovalištva Psihološki krugovi. Tamara ima osamnaestogodišnje iskusvo u radu sa decom i odraslima obolelim od malignih bolesti, a na ovim oblastima je i magistrirala i doktorirala. Osnivač je Srpske Asocijacije za psiho-onkologiju.
2. Ratna trauma – Branislava Stević
Branislava Stević je direktorka Centra za ratnu traumu, kao psiholog i psihoterapeut u REBT PRAXIS centru u Novom Sadu. Ima višegodšnje iskustvo u radu sa ratnom traumom.
3. Trauma izbeglištva i migracija – Bojana Trivunčić
Bojana Trivunčić radi kao psiholog u Međunarodnoj mreži pomoći IAN, gde već 18 godina radi na poslovima pružanja psihološke pomoći izbeglicama sa prostora bivše Jugoslavije, žrtvama torture i izbeglicama iz zemalja zahvaćenih ratom i oružanim konfliktima koji borave ili prolaze kroz Republiku Srbiju.
4. Trauma u poslovnom okruženju– Mia Popić
Mia Popić je psihološkinja i REBT psihoterapeutkinja, koja se bavi i koučingom pojedinaca, organizacionim konsaltingom i vođenjem edukativnih radionica i treninga. Autorka je edukacije iz Kognitivno bihejvioralnog koučinga koju su do sada prošli menadžeri, tim lideri i zaposleni iz mnogih domaćih i internacionalnih kompanija.
5. Nasilje kao trauma – Elena Kuzmanović
Elena Kuzmanović je psiholog i psihoterapeut u Centru za psihotelesni razvoj “Telopis”. Radila je kao psiholog sa žrtvama trgovine ljudima i rodno zasnovanog nasilja, kao i na SOS telefonu za žene i decu žrtve nasilja.
6. Marginalizacija, siromaštvo i neizvesnost kao trauma – Marko Tomašević i Jelena Vidić
Jelena Vidić radi kao psihološkinja i psihoterapeutkinja u Centru za Shema terapiju Beograd i u organizaciji Gayten-LGBT gde je angažovana na pružanju različitih vrsta psihološke podrške LGBTIQ osobama i kao koordinatorka za istraživanje i edukaciju.
Marko je psiholog i psihoterapeut pod supervizijom. Kreirao je, razvijao i sproveo niz programa za pružanje psihosocijalne podrške osobama koje se nalaze u stanjima krize, poput programa namenjenim osobama u situaciji beskućništva, izbeglicama i migrantima, kao i osobama koje žive u siromaštvu.
7. Biti očevidac traume – direktno prisustvo i izloženost putem medija – Miša Stojiljković
Miša Stojiljković je psiholog i novinar Radio Beograda. Ima višegodišnje iskustvo u radu sa osetljivim temama i osetljivim populacijama stanovništva.
Govornici će pokušati da daju odgovore na pitanja koja se tiču nastanka i održavanja traume, kako se nositi sa različitim traumama, koji su resursi dostupni i sl.
Moderatorka tribine: prof.dr Tijana Mirović, psiholog i REBT, Sistemski porodični psihoterapeut; Shema terapeut i supervizor.

Tokom proteklih decenija, bili smo izloženi različitim traumatskim događajima, koji su se nizali u kontinuitetu: ratovi, bombardovanja, sankcije, izbeglištvo, siromaštvo, političke promene…

Pošto su se događaji smenjivali, nije bilo prostora za obradu svega ovoga, pa samim tim ni za oporavak i lečenje. Jednako je malo bilo i otvorenih razgovora ili tribina. Kao da je sve to samo ostajalo iza nas…a da li je? Uzimajući u obzir iskustva iz privatne prakse, možemo da sigurnošću da tvrdimo da nije!

Нема коментара:

Постави коментар