среда, 14. новембар 2018.

Ekvus u Beogradskom dramskom pozorištu




Drama „Ekvus” Pitera Šefera, u režiji Marka Manojlovića, novi je projekat Beogradskog dramskog pozorišta koji će premijeru doživeti sutra, u četvrtak 15. novembra.

Po rediteljevim rečima, „predstava problematizuje pitanje dana života pod ushićenjem i produhovljenošću u vrednosnom poređenju sa 80 godina prosečnog života“:

Komad se bavi svrhom ljudskog postojanja, da li je ona sama po sebi dovoljna ako se ne posveti nečemu što je veće od njega.“

Krimi dramu „Ekvus” o psihijatru i njegovom pacijentu, adolescentu koji boluje od patološke, religijske opsesije konjima, Piter Šefer je napisao 1973. po istinitom događaju. 

Ovaj komad dotiče teme društveno prihvatljivog ponašanja u kontrastu sa instinktivnim, ritualnim, animističkim, te dovodi u pitanje smisao civilizacijskih normi. Izmaštana religija o božanskom konju Ekvus-u (lat. “equus”) poremećenog adolescenta poslužila je Šeferu da kroz popularan žanr preispita arhetipske apolonijske i dionizijske postulate ljudskog ponašanja i sistem vrednosti.

Piter Šefer, jedan od najuticajnijih britanskih i svetskih dramatičara prošlog veka, dobro je poznat domaćoj publici najpre po komadu, filmu i svojevremeno kultnoj predstavi BDP-a „Amadeus”.

Vojinu Ćetkoviću komad je blizak, jer ga ta tematika zanima u ovom životnom periodu:

Dali smo sve od sebe, ponovo sam igrao sa glumcima koje jako volim i cenim od studentskih dana, a drago mi je što su i mladi glumci u predstavi. Radili smo jako strasno i pokušali da damo sve od sebe, nadam se da će to dopreti i do publike.“

Anka Gaćeša kaže da kako se premijera bliži oseća neku vrstu tuge i praznine što se to druženje i stvaranje završava. Miodrag Dragićević, pak, smatra: 

Mi znamo da ćemo odigrati odličnu predstavu u četvrtak, ali da li ćemo nekoga uspeti da fasciniramo i da li će ljude da privuče tema to je stvar ukusa.“

Nadovezuije se Paulina Manov:

Kao glumica koja igra majku glavnog lika zapitala sam se ono što se većina roditelja upita – koliko mi možemo da utičemo na našu decu. Možemo da ih vaspitamo, međutim, koliko možemo da utičemo na stavranje bića koje smo doveli na ovaj svet, a koliko je, u stvari, to biće takvo kakvo jeste, nepromenjivo.“

Svoje impresije iznosi i Ivan Tomić:

U predstavi je važno da kroz svet koji postaje izuzetno ličan mogu da iživljavam sve što me se kao čoveka, lično, tiče.“


Kompozitor Samir Hodović, gost iz Sarajeva koji  nema pozorišnog iskustva zahvalio se na ukazanoj prilici. 

Komad je bio izuzetno popularan; brodvejska verzija sa Entoni Hopkinsom u glavnoj ulozi izvedena je preko hiljada puta i nagrađena Tonijem za najbolju dramu 1975. godine. 

Godine 1977. reditelj Sidni Lamet je snimio ekranizaciju sa Ričardom Bartonom u ulozi psihijatra.

Autorsku ekipu čine kostimograf Lana Cvijanović, scenograf Vesna Popović, kompozitor Samir Hodović, dok je za scenski pokret zadužen Damjan Kecojević.

Igraju: Vojin Ćetković, Miodrag Dragićević,Paulina Manov Đurđević, Nataša Marković, Ivan Tomić, Anka Gaćeša i Milica Tomašević.

Нема коментара:

Постави коментар