четвртак, 15. новембар 2018.

Saopštenje Srpskog PEN centra povodom najavljenog prinudnog iseljenja Društva književnika Vojvodine iz svojih prostorija




Srpski PEN centar je sa zabrinutošću primio vest o najavljenom prunudnom iseljenju Društva književnika Vojvodine iz svojih radnih prostorija u Ulici Braće Ribrnikar 5 u Novom Sadu. Prinudno iseljenje najavljeno je za 20. novembar, uz prisustvo sudskih izvršitelja i policije, a na osnovu tužbe JP Poslovni prostor Novog Sada.
Iseljenje Društva književnika Vojvodine sprovodi se zbog duga za zakup prostorija koji je nastao u proteklih nekoliko godina. Društvo književnika Vojvodine ne osporava taj dug, ali podseća da je do njega došlo zbog odnosa gradskih vlasti Novog Sada prema ovoj književnoj asocijaciji.
Društvo književnika Vojvodine je reprezentativno književno i umetničko udruženje, Ukoliko se sprovede odluka o njegovom prinudnom iseljenju, biće doveden u pitanje dalji rad ove organizacije.
Srpski PEN centar smatra da je zabrinjavajući odnos različitih nivoa državnih vlasti prema reprezentativnim umetničkim udruženjima. Problem s kojim se u ovom trenutku suočava Društvo književnika Vojvodine na nedvosmislen način ukazuje na tu situaciju.
Srpski PEN centar poziva gradske vlasti u Novom Sadu da promene odnos prema reprezentativnim umetničkim udruženjima i da na sporazuman način, koji bi uvažavao interese savremene kulture, razreše problem prostora Društva književnika Vojvodine. Prinudno iseljenje jedne reprezentativne umetničke organizacije svakako ne bi bila dobra poruka iz grada koji 2012. godine treba da bude Evropska prestonica kulture.

Upravni odbor
Srpskog PEN centra

U Beogradu 15. novembra 2018.

Нема коментара:

Постави коментар