петак, 30. новембар 2018.

XXIV FAF –Ajka




Potresno stominutno svedočenje o ženi migrantu koja nosi neželjeni teret u snegom i minusom okovanoj Moskvi a jure je zelenaši. Film sumanute brzine socijalnih mreža. Ovo ostvarenje nastalo je u koprodukciji Rusije, Nemačke, Poljske, Kazakhstana i Kine.



Film reditelja i scenariste Sergeja Dvortseva, pred kojima padaju sve ideje humanizma, socijalne pravde, femizma. Dokaz da je ideja boga sahranjena u ovakvom svetu. Ovo je slika pakla strašnija od svakog horora.

Praveći pararelu između sudbine ovakve žene s margina i sudbine maženih i paženih kuja u veterinarskoj ambulatni u koju igrom sudbine dospeva, vidimo da je u nepovoljnom položaju. Da za nju ima manje samilosti. Sve se vrti oko novca. Prinuđena je da se snalazi kako bi izašla ih situacija koje joj dovode život u pitanje i to trampom. A ulog u svakom narednom izvlačenju kockica postaje viši.  



Ovo je film za žene i za muškarce koji imaju stomak, a zadržali su i dušu. Stoga ne čudi što se o njegov evidentni kvalitet nisu mogli ogluštiti ni Kan 2018 koji je Samal Jeslimanovoj dodelio Nagradu za najbolju glumicu, a Kotbus 2018 Gran pri. Zanimljivo je primetiti da je u montažu ovog remek dela svoje prste umešao i naše gore list, Petar Marković.

Нема коментара:

Постави коментар