четвртак, 22. новембар 2018.

BEOGRADSKI ŠOPEN FEST 2018/JESENJI ODJECI-U SLAVU POLJSKE


Tradicionalni kulturni program JESENJI ODJECI  VII Internacionalnog Beogradskog Šopen Festa (BŠF), biti održan u ponedeljak 26. novembra, sa početkom u 18 časova u sali Jevrejske opštine, (Ul. Kralja Petra 71a).

BŠF i Ambasada Republike Poljske u Beogradu kao pokrovitelj, u partnerstvu sa Jevrejskom opštinom i Fakultetom savremenih umetnosti u Beogradu (FSU), organizuju muzičko-poetsko veče, sa pratećom istorijskom izložbom OČEVI NEZAVISNOSTI.

Dela Betovena Lista, Šopena i Paderevskog, izvešće pijanističke zvezde u usponu LAZAR TORBICA i DRAGANA TEPARIĆ.

Devetnaestogodišnji pijanista iz Šapca, LAZAR TORBICA, student je 2. godine Akademije umetnosti u Novom Sadu, u klasi renomirane pijanistkinje i prof. Rite Kinke. Dobitnik je preko 40 nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima, među kojima su prve nagrade na nacionalnim republičkim  takmičenjima (2011,2013,2017), visoke nagrade i laureati na takmičenjima “Town of Gagny” - Pariz, “Merci Maestro” - Brisel, “Polyhimnia”- Skopje, “Dunavska Sonata” - Novi Sad, takmičenje “Beogradski Šopen Fest”, a nedavno i 1. nagrada na takmičenju “Euterpe” - Corato, u Italiji u kategoriji do 23 god. kao i nagrada za finalistu u kategoriji do 39 god. Usavršavao se kod velikih imena poput: Arbo Valdma, Svetlana Bogino, Vladimir Ogarkov, Jokut Mihajlović, Evgenije Starodupcev, Žak Ruvije, Rita Kinka.

DRAGANA TEPARIĆ, (Beograd 1993.), pijanistkinja je sa karijerom u usponu. Diplomirala je na FMU u klasi profesorke Nevene Popović , a potom završila i master studije u klasi pijaniste i prof. Vladimira Miloševića. 

Od ranih školskih dana dobitnica je visokih nagrada i laureata na takmičenjima u zemlji i inostranstvu: "Citta di,Barletta"- Italia, Pijanističko bijenale - Banjaluka, Međunarodno takmičenje u Šapcu, "Davorin Jenko" - Beograd, Beogradski Šopen Fest, Pianistico Internazionale "Roma", Educioni I 14-e cmimi "Pjeter Gaci" Shkoder Albania.  Nagradjena je nagradom "Stevan Mokranjac" za najtalentovanijeg učenika MŠ "Mihajlo Vukdragović" u Šapcu, nagradom iz fonda "Emil Hajek" kao najperspektivniji mladi pijanista FMU, nagradom SANU iz fonda "Stanojlo Rajičić" za najbolji solistički koncert sezone 2016/2017 i nagradom iz fonda "Srđan Grbić" kao najuspešniji student FMU. Nastupala je u elitnim salama poput Kolarčeve zadužbine, Banskog dvora u Banjaluci, u galerijama SANU Beograd, Kulturni centar Srbije u Parizu, Guarnerius-u, Gradskoj kući u Subotici, Matici sprskoj u Novom Sadu... Usavršavala se kod A. Sokolova, S. Oritz, A. Puodziukas, M. Pinta, S Bogino, V. Ogarkova i I. Laszka. Aktivno koncertira u zemlji i inostranstvu, a zaposlena je kao klavirski pedagog u MŠ "Stanković" u Beogradu.

Kao gosti večeri, nastupiće studenti Departmana drame FSU, Đorđe Jovičić, Nađa Ristić i Lazar Tešić iz klase prof. Branislava Lečića, i govoriće poeziju poljskih pesnika.  Koordinator poetskog programa je prof. Biljana Đurović.
 
Program prati istorijska izložba Očevi nezavisnosti, koja će predstaviti 6 značajnih ličnosti poljske istorije: Jozef Pildsudski, Roman Dmovski, Ignaci Jan Paderevski, Vincenti Vitos, Vojćeh Korfanti i Ignaci Dašinjski. Diplomate, vojnici i političari, društveni aktivisti i jedan umetnik, ujedinjeni oko nadređenog cilja, nezavisnosti Poljske, zajedničkim delovanjem su odveli poljski narod u slobodu.

Jesenji Odjeci kao svečana, završna proslava jubileja 100 godina od sticanja nezavisnosti Republike Poljske, uz vrhunski pijanizam podsećaju na slavnu istoriju poljskog naroda.

Нема коментара:

Постави коментар