недеља, 11. новембар 2018.

Veliki drug Rastka Petrovića u Arhipelagu




Povodom 100 godina od kraja Prvog svetskog rata i 120 godina od pesnikovog rođenja, Izdavačka kuća Arhipelag objavila je izabrane pesme Ratska Petrovića, jednog od najvećih srpskih pesnika XX veka.

Okosnicu ove knjige predstavljaju poema Rastka Petrovića Veliki drug, kao i njena docnije napisana istoimena verzija. Njima su u ovom izboru pridružene Petrovićeve pesme nastale u prvoj polovini dvadesetih godina, kao i pesme nastale tridesetih u kojima preovlađuje tema pokrenuta u Velikom drugu.

Kako sam pesnik kaže, Veliki drug je nastao „za spomen na trideset hiljada mojih vršnjaka koji pomreše u Albaniji“ tokom povlačenja srpske vojske u Prvom svetskom ratu.

„Proistekla iz najdubljeg iskustva, poema Veliki drug svodi veliki plan istorije na snažno konkretizovano i posredovano iskustvo. Čovek je doveden pod „strašnu mećavu noći“, na poslednju granicu egzistencijalnog iskustva, pred samo lice smrti. Pesnik se zadovoljava da u podnaslovu navede uzrok poeme i to da je ona pomen. Sve potom jeste drama čovečnosti i drama telesnosti, drama opstanka i drama drugarstva u podrazumevanom istorijskom kontekstu. Ali mi ne možemo čitati Velikog druga izvan istorijske svesti o povodu za ovu poemu, za to što je iskustvo Prvog svetskog rata i prelaska Albanije značilo za pesnikovu generaciju, kao i svesti da je Rastko Petrović u tom času, dok je prelazio Albaniju, imao sedamnaest godina. Albansko iskustvo Petrovićeve generacije istovremeno je slika kataklizmičnih iskustava koja je u egzistenciji modernog čoveka svom snagom otvorio Prvi svetski rat“,  kaže u pogovoru Gojko Božović, priređivač knjige Veliki drug.

Govoreći da se u više svojih pesama i u više svojih žanrova u razlićitim perioda svog života Rastko Petrović vraćao temi Velikog druga, za šta je ovaj tematski izbor poezije Rastka Petrovića najbolje svedočanstvo, Božović naglašava:

Albansko iskustvo Petrovićeve generacije istovremeno je slika kataklizmičnih iskustava koja je u egzistenciji modernog čoveka svom snagom otvorio Prvi svetski rat.

Нема коментара:

Постави коментар