петак, 23. новембар 2018.

Najavljen program „Žilnikova internacionala“ i promocija časopisa „Priča“


U prostorijama Kombank dvorane, u petak 23. novembra, održana je konfrencija za medije Festivala autorskog filma na kojoj su učestvovali Greg Dekur selektor programa „Žilnikova internacionala", Srđan Vučinić, umetnički direktor festivala i Slavoljub Marković urednik časopisa „Priča". Moderator konferencije bio je Petar Mitrić.

Uvodnu reč imao je Srđan Vučinić koji je govorio o ovogodišnjoj temi međusobnog prožimanja književnosti i filma.  Zatim, kako Vučinić ističe, sledi omaž Živojinu Pavloviću u okviru kojeg će biti pušten TV film „Pesma u šest epizoda“. U uvodnom razgovoru o seriji pesama učestvovaće i Dušica Žegarac, koja tumači jednu od glavnih uloga.  
      


Nakon Vučinića, publici se obratio urednik časopisa „Priča“ Slavoljub Marković. Naime, časopis priča posvećen je pričama i filmu. Odabrane  priče oživljene su na platnu. Marković ističe da je prvi deo časopisa posvećen stranim autorima, dok drugi deo časopisa ispunjavaju domaći autori poput Popovića, Pavkovića, Ćosića i dr. Promocija časopisa biće održana sutra u 20:30 u prostoru Jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj ulici.

Naposletku, publici je imao priliku da se obrati i Greg Dekur koji je govorio o životnom opusu Želimira Žilnika kome je posvećen program „Žilnikova internacionala“ u okviru Festivala. Kako ističe Dekur, glavna ideja jeste stvoriti prostor za diskusiju između, ne samo starog i novog, već i između različitih formi. Tom prilikom naglašava važnost Žilnikovog novog filma, koji će svoju premijeru doživeti upravo na FAF-u ,,Najlepša zemlja na svetu.’’




 ,,Žilnik je i autor i čovek i građanin. Čovek ima retrospektivu o drugoj strani svega.’’

U Žilnikovu čast, sutra će se pre početka prve projekcije u Muzeju Kinoteke održati okrugli sto na kome će se govoriti o najaktuelnijim temama posvećenim migrantima. Učesnici će biti Milena D. Šešić, Ivan Simić i Želimir Žilnik.


Нема коментара:

Постави коментар