четвртак, 9. јун 2016.

O knjizi Davida Mladinova u Srpskom PEN centru





Arhipelag i Srpski PEN centar predstavljaju knjigu priča iz zaostavštine Davida Mladinova Slučajni putnik, koja je pre nekoliko meseci objavio Arhipelag, u petak 10. juna u 19 časova u Srpskom PEN centru (Terazije 29/II). O knjizi Davida Mladinova Slučajni putnik govoriće književni kritičari Tamara Krstić i Gojko Božović.

Posle tri knjige priča objavljenih u prilično velikom vremenskom razmaku (od Prozora iz 1970. do Aheronovih ptica iz 1998. i Kineskog šaha iz 2004), priče iz knjige Slučajni putnik dolaze iz književne zaostavštine Davida Mladinova.

Priče u knjizi Slučajni putnik napisane su u periodu od 1997. do 2013. godine. Pažljiv čitalac ovih priča lako će zapaziti koliko one duguju piščevom iskustvu. To je vidljivo kako u pričama koje svedoče o odrastanju u Splitu posle Drugog svetskog rata i u čijoj detinjoj perspektivi oblikuju složena i teška iskustva još nezaceljene istorije, tako i u pričama iz novog, američkog sveta, u kojima se tako često govori o emigrantskim iskustvima. 

Rođen u Splitu 1946. godine, David Mladinov je u Beogradu završio arheologiju na Filozofskom fakultetu i dramaturgiju na Akademiji za pozorište, film, radio i TV. Objavljivao je pripovetke u Jugoslaviji, Izraelu, SAD i u Engleskoj, gde su mu priče emitovane na 3. kanalu BBC-ja. Pripovetka „Mali kućni vrt“ uvrštena je u London Magazine Anthology Stories 9. David Mladinov umro je 2013. godine u Bostonu.

Нема коментара:

Постави коментар