среда, 22. јун 2016.

Kraj sezone na Brodveju na Terazijama




Pozorište na Terazijama, svojevrsni Brodvej na Terazijama, koje širi zarazni pozitivan životni stil, ovogodišnju pozorišnu sezonu završava mesecom mjuzikla i specijalnim popustima koju daruju svojoj vernoj publici u znak zahvalnosti. 

Tokom tekuće sezone pozorište je posetilo 65 hiljada gledalaca, tako da je prosečna popunjenost iznosila preko 90 %. To je rezurtiralo i adekvatnim prihodom, ali zbog skupe produkcije koja podrazumeva veliki asambl i raskošnu scenu i rashodi su veliki. No, kako god bilo pozorište je uspelo da do kraja isplati višemilionske, nagomilane dugove, obavestio nas je zadovoljno direktor ovog teatra, Aleksandra Đaja. Tako da pozorište sezonu dočekuje u plusu i to ne samo temperaturnom. 


Kada smo već kod temperature, ove sezone su obeležili (23. decembra) 25 godina igranja i 350. izvođenje predstave „Neki to vole vruće“, koje je režirala Soja Jovanović, a u znak sećanja na nju, obnovili njeni protagonisti, Rade Marijanović i Svetislav Bule Goncić.  Sezonu za nama obeležila je premijera predstave „Sweet Charity“ (29. januara), mjuzikla Boba Fosa, rađenog prema Felinijevom filmu „Night of Cabiria“, a u režiji Mihaila Vukobradovića. Početkom sezone, u septembru, pozorište je gostovalo na Festivalu „Mokranjčevi dani“, sa predstavom „GRK ZORBA“, u režiji Mihaila Vukobratovića. 


Poslednji  dan u sezoni  biće krunisan pedesetim izvođenjem popularnog mjuzikla MAMMA MIA! u režiji Juga Radivojevića, u petak 24. juna. Ovaj komad je za godinu dana videlo 25 hiljada gledalaca. Posle pauze od deset godina, pozorište je gostovalo u Makedoniji, ovoga puta baš sa mjuziklom MAMMA MIA! koji je tri večeri za redom izveden pred punom salom Makedonskog narodnog teatra (10-12. mart). 


Ovom prilikom družili smo se sa glumcima iz predstave: sa dve Done (Jelena Jovičić i Milena Vasić), sa jednom Sofi (Milena Živanović) i potencijalnim očevima (Bil, Vladan Savić i Hari, Dragan Vujić Vujke). Sem (Slobodan Stefanović) je bio opravdano odsutan. Glumci su nam rekli da razlikuju dve vrste publike; onu brzopoteznu, koja odreaguje od samog starta i onu malo lenju, kojoj je potrebno malo vremena, ali kad nju pridobiju, to je posebno zadovoljstvo i kažu, zagarantovan dugotrajniji aplauz. Dragan Vujić Vujke, čovek, po njegovim rečima, sa dve petica (a nije odlikaš) podelio je sa nama podatak da u 99 % slučajeva ova predstava, u kojoj se svi pomalo zaigraju okončava u standarnih 22:10. I svi akteri ove predstave, se iznova, nasmeše kada ovo uoče. 


Sa magazinom za umetničku igru Orchestra organizovali su četvrto izdanje edukativnog projekta 11 ZEMALJA (krajem marta i početkom aprila), pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Ambasade SAD u Beogradu, a u saradnji sa američkom školom The Jacobs Pillow. Cilj ovog projekta je podizanje nivoa znanja i kvaliteta igre, ne samo članova njihovog pozorišta. Ovaj put radionice su vodili čak trojica uglednih američkih pedagoga Chet Walker (dvostruki dobitnik Toni nagrade, najznačajnijeg brodvejskog priznanja), Billi Hasting i Jack Samuel Gill. 


 No, i pored dobrih rezultata u ovom pozorištu ne sede na lovorikama. Već na početku sledeće sezone očekuje ih još jedan veliki jubilej; deset godina od premijere mjuzikla ČIKAGO i 250. izvođenje ove predstave, koju je režirao Kokan Mladenović. Takođe će obeležiti i pedeseto izvođenje predstave „ŽENIDBA I UDADBA“ u režiji Vladinira Lazića. 

U septembru počinju pripreme novog mjuzikla MISTER DOLAR, po tekstu Branislava Nušića, a u adaptaciji i režiji Vladimira Lazića, čija se premijera planira za decembar 2016. godine. Muziku potpisuje Ninoslav Nino Ademović.  

Sa posebnim zadovoljstvom i neskrivenim ponosom, direktor Đaja  je konferenciju za medije okončao najavom premijere kruna-mjuzikla britanskog kompozitora Endrua Lojda Vebera „Fantom iz opere“, koji na jesen proslavlja trideset godina od prvog izvođenja (9. oktobra 1986.). Veberov mjuzikl napravljen prema književnom predlošku Francuza Gastona Lerua svoje prvo izvođenje na Brodveju imao je 26. januara 1988 (dve godine posle debija na londonskom Vest endu). 

Pozorište na Terazijama obezbedilo je autorska prava i započelo pripreme za realizaciju ovog jednog od najzahtevnijeg mjuzikla uopšte u sezoni 2017/18, a premijera se očekuje na Dan pozorišta, 23. decembra 2017. Time će ovo pozorište zaokružiti čitav opus Boba Fosa u svojoj izvedbi.  Režija će biti poverena ili Jagošu Markoviću ili Nebojši Bradiću Ako je ime režisera za sada dilema, glavni lik, Fantom je već određen; u pitanju je Slobodan Stefanović, dok će se za njegovu partnerku Kristin boriti mlade koleginice Milena Živanović, Iva Stefanović i Ivana Popović.


Umetnički direktor pozorišta Željko Jovanović ocenio je ovogodišnju sezonu kao sezonu velikih brojeva u svakom smislu, pozorišta koje se kreće putem trasiranim pre nekih 67-68 godina.

Нема коментара:

Постави коментар