среда, 27. фебруар 2019.

TVRĐAVA stiže na 47. FEST odmah posle moskovske premijere




Ruski istorijski spektakl “Tvrđava” (Tobol) snimljen prema motivima romana Alekseja Ivanova, dolazi na 47. FEST  samo nekoliko dana nakon premijere održane u Moskvi. Premijerna projekcija je zakazana za četvrtak 28. februar u 19:00 u Sava centru.


Priča je smeštena u vreme reformi Petra Velikog kada je rastuća imperija žestoko lomila srednjevekovni provincijalizam u gustim polarnim šumama. U to vreme sve je ključalo kao u loncu – od ubeđenja do nacija. Istoriju azijskog dela Rusije stvarali su švedski zarobljenici, stranci, trgovci, javni službenici i oficiri, osuđenici, arhitekte i hroničari, kineski šverceri, ratoborni stanovnici stepa, šamani, odbegli disidenti, pravoslavni misionari,...



Priča prati glavnog lika, mladog oficira nove garde Petra I, Ivana Demarina (Illya Malanin), koji po naredbi cara ide na granicu u Toboljsk – prvu prestonicu Sibira. Upravo u Toboljsku upoznaje svoju prvu ljubav Mašu Remizovu (Yulia Makarova). Glavni likovi su uvučeni u ekspediciju u potrazi za zlatom. Petru I su potrebna sredstva za rat protiv švedske vojske. Njihova tvrđava je okružena hordama neprijateljske azijske vojske, i nije im preostalo ništa drugo već da čekaju pomoć.   


Film sadrži kako fiktivne, tako i realne istorijske likove kao što su Semen Remezov (Dmitry Nazarov) – poznati sibirski kartograf, istoričar i arhitekta Toboljska; Matvej Gagarin (Evgeny Dyatlov) – prvi sibirski guverner; Ivan Bačholz (Alexander Lazarev) – osnivač grada Omska; Johan Renat (Andrei Burkovsky) – zatočeni švedski oficir, prognan nakon borbe na Poltavi 1709.godine koji je sanjao o povratku u svoju zemlju po svaku cenu; Brigita (Agatha Muceniece) – supruga vojnika Cmisa, tajno zaljubljena u Johana. Sibirska ljubav između Ivana i Maše nadjačala je ljubavni trougao Johan-Brigit-Cmis. Po završetku rata, kao najvećeg izazova, glavni likovi grade svoje živote na osnovnim vrednostima vere, nade, ljubavi, istinskom patriotizmu i predanosti domovini. 



Snimljen u istorijskom okruženju modernog Toboljska i obiluje uzbudljivim scnama bitke, raskošnim kostimima, briljantnom glumom najvećih ruskih zvezda, ali i zanosnom interpretacijom novih glumačkih nada.

Нема коментара:

Постави коментар