петак, 22. фебруар 2019.

47. FEST - Dijamantino




Dijamantino, najveća svetska fudbalska zvezda, infatilan po prirodi ,gubi svoj specijalni osećaj za loptu (na terenu vidi dim i kučiće) i izneveruje nacionalna očekivanja, te osramoćen, završava karijeru. No, službe koje ga nadgledaju, čine to jer sumnjaju da pere pare.


U istragu se uključuje agent lezbejka pod maskom izbeglice, koju on, nošen grižom savesti, usvaja. U ovom bajkovitom filmu (tu su sestre blizakinje koje su ubile svog i njegovog oca), on na tom putu susreće stvaran život (neo-fašizam, izbegličku krizu, genetski modifikaovanu hranu...). Prisustvujemo večnom nadmetanju i obračunu dobra i zla .


Gabrijel Abrantes rođen je u Severnoj Karolini, SAD, 1984. godine. Njegovi kratki filmovi imali su premijere na Berlinalu, Filmskom festivalu u Lokarnu, Bijenalu u Veneciji i na Filmskom festivalu u Torontu i osvojili su brojne nagrade. Trenutno živi i radi u Lisabonu.

Danijel Šmit je rođen u Nju Hejvnu u saveznoj državi Konektikat, 1984. godine. Diplomirao je filmsku režiju na Umetničkoj školi Tiš Univerziteta u Njujorku. Njegovi filmovi prikazuju se širom sveta, uključujući premijere na Bijenalu u Veneciji, Filmskom festivalu u Roterdamu i Berlinalu.

Abrantes i Šmit zajedno su režirali film Dijamantino, koji je prikazan u takmičarskom programu 57. Nedelje kritike u Kanu.



Država:     Portugalija, Francuska, Brazil / Portugal Brazil, 2018
Program:     Fest predstavlja
Trajanje:     92'
Režija:     Gabriel Abrantes, Daniel Schmidt
Scenario:     Gabriel Abrantes, Daniel Schmidt
Uloge:     Carloto Cotta, Cleo Tavares, Anabela Moreira, Margarida Moreira, Carla Maciel, Filipe Vargas, Manuela Moura Guedes, Joana Barrios, Maria Leite
Festivali:     2018 Kan, Minhen, Nojšatel, Filadelfija, Stokholm / Cannes Film Festival – Critics’ Week, Munich Film Festival, Neuchâtel Intern
Filmografija (zajednička) (joint):     2018 Diamantino
    2011 Palácios de Pena
Fotografija:     Charles Ackley Anderson
Montaža:     Raphaëlle Martin-Holger, Gabriel Abrantes, Daniel Schmidt
Muzika:
    Ulysse Klotz, Adriana Holtz
Producent / :
    Justin Taurand, Maria João Mayer, Daniel van Hoogstraten
Produkcija / :
    Maria & Mayer, Les Films du Bélier, Syndrome Films, Filmes do Tejo
Nagrade:
    2018 Cannes Film Festival - Critics’ Week Grand Prize, Palm Dog - Jury Prize; Philadelphia film Festival - Special Jury Award

Нема коментара:

Постави коментар