четвртак, 21. фебруар 2019.

Промоција књиге СЛОБОДА НАЈJАЧЕМ монографија посвећена Предрагу Пеђи Нешковићу


Петак, 22. фебруар у 18:00
Галерија Артгет

 
Промоција књиге СЛОБОДА НАЈJАЧЕМ монографија посвећена Предрагу Пеђи Нешковићу
Издање: Вујичић Колекција, Српска уметност хх века
Београд 2018.

Учествују: Јеша Денегри,историчар уметности и аутор књиге, Бранислав Димитријевић историчар уметности и аутор књиге о раду Пеђе Нешковића "Ово никад није било"
Модерира: Катарина Костандиновић

Разговор уз пројекцију визуелног материјала


Садржај књиге чини два наративна сегмената у оквиру којих значајно место припада интервјуу "Поглед напред са Предрагом Нешковићем“ који је водио аутор књиге Јеша Денегри са уметником.

Сагледавање уметничке продукције Предрага Пеђе Нешковића, коју чине велики број излаганих, неизлаганих и новонасталих, те и новонастајућих радова, захтева сталне истраживачке доприносе. Јеша Денегри, као аутор књиге и савременик Нешковића видео је прилику да се овим издањем допуни сагледавање неисцрпног уметничког опуса Нешковићеве уметности као и његовог критичког и историјско-уметничког тумачења и вредновања.

Претходно детаљно обрађена монографија под насловом "Ово никад није било" (2014) са уводном студијом Бранислава Димитријевића приказала је Нешковићеву дотадашњу веома плодну уметничку продукцију. Стога, како Денегри предлаже, обе ове монографије би требало схватити као јединствену и уједно комплементарну целину због потпунијег увида у уметников укупни опус. Нешковићево поимање уметности и његово јавно уметничко понашање погодни су поводи за атрактивно писање, али то понекад може да запостави конкретнију анализу његових специфичних језичких особина и оперативних поступака.

Сви текстови имају преводе на енглески, а ово издање прати велики број репродукција радова и потребна научна апаратура од биографије уметника, радова у колекцијама, филмографије, па до прецизно урађене библиографије.

Нема коментара:

Постави коментар